Sastanak ministra hrvatskih branitelja s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa

  • Slika /Dokumenti 2022/20221108_091101.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Naša su trajna odgovornost prvenstveno članovi obitelji ostali iza još 1.821 nestale osobe i njima je posvećen jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim Republika Hrvatska vođena isključivo humanitarnim pristupom na višoj razini pruža pravnu zaštitu i normira proces traženja nestalih“ naglasio je ministar Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz ravnateljicu Uprave za zatočene i nestale Ivonu Paltrinieri te izvršnog direktora Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta primio je 8. studenoga 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja članove delegacije Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Međunarodni odbor Crvenog križa 2018. pokrenuo je petogodišnju strategiju Nova inicijativa MOCK-a (2018-2022), s ciljem podrške nadležnim tijelima za traženje nestalih osoba u pronalaženju preostalog broja nestalih osoba kao nastavka humanitarne misije iz vlastitog mandata pokrenute od samog početka Domovinskoga rata.

Usmjereno na najbolji interes nestalih osoba i članova njihovih obitelji, Ministarstvo hrvatskih branitelja podržalo je petogodišnju strategiju Međunarodnog odbora Crvenog križa uzevši u obzir činjenicu kako je upravo nedostatak vjerodostojnih informacija ključna prepreka u rješavanju preostalog broja osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Naime, tragom prihvaćanja inicijativa koje mogu unaprijediti proces traženja nestalih osoba, 2019. potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva hrvatskih branitelja i Međunarodnog odbora Crvenog križa o prijenosu i uporabi informacija i dokumenata  o osobama nestalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj (1991-1995), pribavljenih iz međunarodnih arhiva.

Ministar Medved apostrofirao je čvrstu predanost Republike Hrvatske i nadležnog Ministarstva hrvatskih branitelja obvezi rješavanja svih sudbina osoba nestalih tijekom srbijanske oružane agresije na Republiku Hrvatsku. U tom svijetlu, istaknuo je unaprjeđenje metodologije procesa traženja nestalih osoba i jačanje svih nužnih procesa u mandatu ove Vlade.

„Naša su trajna odgovornost prvenstveno članovi obitelji ostali iza još 1.821 nestale osobe i njima je posvećen jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim Republika Hrvatska vođena isključivo humanitarnim pristupom na višoj razini pruža pravnu zaštitu i normira proces traženja nestalih“ naglasio je ministar Medved.

Osim samostalno uloženih napora Ministarstva hrvatskih branitelja i međuresornih tijela u potrazi za osobama nestalim tijekom Domovinskog rata u mandatu ove Vlade koji su rezultirali pronalaskom dviju masovnih te niza pojedinačnih grobnica, ministar Medved naglasio je nužnost istovjetnog postupanja srbijanske strane i dostave traženih informacija/dokumentacije o nestalima te primarnim i sekundarnim masovnim i pojedinačnim grobnicama na privremeno okupiranim područjima Republike Hrvatske.

Predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa zahvalili su na podršci Ministarstva hrvatskih branitelja u provedbi strategije te naglasili zajednički cilj usmjeren na rasvjetljivanje sudbina osoba nestalih tijekom razdoblja Domovinskog rata, usklađenoga s postupanjem koje je u prvom redu usmjereno ka pružanju istine članovima obitelji koji žive u neizvjesnosti neznanja istine o sudbini njihovih nestalih.

Pisane vijesti