Sastala se nadležna tijela Hrvatske i Srbije za nestale osobe

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Nestali sastanak/MHB UZN sastanak 08052018   0005.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radi unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, Povjerenstvo Vlade RH za zatočene i nestale osobe iniciralo je donošenje novog pravnog okvira suradnje prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu

U sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja u utorak, 8. svibnja 2018. godine, održan je sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe koje je predvodio predsjednik Povjerenstva i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić te Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica koju je predvodio predsjednik Komisije Veljko Odalović, uz sudjelovanje veleposlanice Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

Na poziv hrvatskog Povjerenstva sastanku su nazočili i predstavnici međunarodnih organizacija koje se u svom djelokrugu bave pitanjem nestalih osoba – Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC), Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i UNDP-a.

Teme održanog sastanka bile su unaprjeđenje pravnog okvira suradnje te ostala pitanja od značaja za međudržavnu suradnju.

Izaslanstva nadležnih tijela za traženje nestalih osoba dviju država istaknula su svoju predanost rješavanju pitanja nestalih osoba kao prioritetno humanitarnog pitanja od posebnog značaja za obitelji nestalih osoba ali i za međudržavne odnose.

Radi unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe iniciralo je donošenje novog pravnog okvira suradnje prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu, budući da je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995., odnosno 1996. godine, prevladan.   

Predstavnici Povjerenstva i Komisije iznijeli trenutno stanje nestalih osoba, raspravljali o nadležnostima i standardima pri njihovom evidentiranju te se usuglasili o potrebi novog izdanja „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ koje bi trebalo biti objavljeno do kraja ove godine.

Obje su strane izvijestile o poduzetim aktivnostima na koje su se obvezale tijekom zadnjeg održanog sastanka, a posebna pozornost posvećena je otvorenim pitanjima i zahtjevima za rješavanjem slučajeva nestalih osoba.  Predstavnici obiju država složili su se kako je potrebno intenzivirati rad na rješavanju otvorenih pitanja koja predstavljaju srž odnosa nadležnih tijela za traženje nestalih. U tom su kontekstu dogovoreni konkretni mehanizmi buduće suradnje te su razmijenjene dostupne informacije koje će u narednom razdoblju biti provjerene. Dogovorene su i predstojeće aktivnosti – zajednička izviđanja i identifikacije posmrtnih ostataka, a radi intenziviranja rada na prikupljanju saznanja sljedeći radni sastanak zakazan je krajem lipnja ove godine u Beogradu.

Pisane vijesti