Regionalna koordinacija udruga obitelji nestalih na sastanku u Ministarstvu

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Svibanj/Regionalna koordinacija nestalih/Slika sa sastanka.jpg

Održan sastanak djelatnika Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja s predstavnicama Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih s područja bivše Jugoslavije

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić, 24. svibnja 2019. godine, održao je u Ministarstvu hrvatskih branitelja sastanak s predstavnicima Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih s područja bivše Jugoslavije predvođenih predsjedavajućom Regionalne koordinacije Seminom Alekić.

Pomoćnik Sučić izvijestio je predstavnike Regionalne koordinacije o postignutom napretku Republike Hrvatske u procesu traženja nestalih osoba, aktualnim podacima iz nadležnosti Uprave za zatočene i nestale te intenziviranju svih aktivnosti usmjerenih na rješavanje sudbina nestalih osoba. Tijekom izlaganja, podsjetio je na nužnost depolitizacije pitanja nestalih osoba uz naglasak humanitarnog i pravnog okvira kao polazišnog u procesu traženja nestalih osoba. U osvrtu na predstojeće aktivnosti, pomoćnik Sučić poseban je naglasak stavio na Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu čije se donošenje očekuje u skorašnjem razdoblju. Apostrofirajući partnersku suradnju Uprave za zatočene i nestale s udrugama koje okupljaju članove obitelji nestalih osoba, naglasio je kako je temeljni cilj Uprave pravo članova obitelji na istinu o sudbini njihovih najbližih.

Obje strane zajednički su utvrdile nužnost daljnjeg dijaloga tijela nadležnih za traženje nestalih osoba i udruga koje okupljaju članove obitelji nestalih osoba u skladu sa zajedničkim ciljem – pronalaska svih osoba nestalih tijekom Domovinskog rata i oružanih sukoba na području zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.
 
Podsjetimo, Regionalna koordinacija okuplja udruge obitelji osoba nestalih tijekom Domovinskog rata i drugih oružanih sukoba devedesetih godina prošlog stoljeća na području susjednih zemalja, u čijem radu sudjeluju i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Sukladno odredbama Okvirnog plana za rješavanje pitanja osoba nestalih s područja bivše Jugoslavije, Regionalna koordinacija organizira sastanke s nadležnim tijelima za traženje nestalih osoba, potpisnicima Okvirnog plana, s ciljem uvida u implementacije obveza koje proizlaze iz Okvirnog plana.

Pisane vijesti