Reagiranje na vandalizam nad spomenikom dr. Franje Tuđmana

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Ilustracija zastave 2.jpg

Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro osuđuje sramotan vandalski čin nepoznatog počinitelja nad spomenikom prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

Uloga prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju neovisne Republike Hrvatske nemjerljiva je. Dr. Franju Tuđmana možemo smatrati najvećim vizionarom i državnikom u hrvatskoj povijesti jer je upravo pod njegovim vodstvom stvorena, branjena i oslobođena neovisna Republika Hrvatska. Predsjednik Tuđman bio je predvodnik demokratskih procesa u Republici Hrvatskoj čijom zaslugom hrvatski građani danas imaju pravo na slobodno izražavanje mišljenja. Međutim, to pravo nikako ne podrazumijeva uništavanje kulturnih vrednota i druga djela s obilježjima vandalizma.

Zabrinjava činjenica da su u posljednje vrijeme ovakvi incidenti „napada“ na spomen-obilježja podignuta u čast osobama ili događajima od značaja za Domovinski rat i suvremenu hrvatsku povijest sve učestaliji. Nepoštivanje i oskvrnjivanje znamenitosti nije i ne može biti pravdano pravom na slobodu mišljenja i izražavanja misli. Nadamo kako će postupanjem nadležnih tijela ovakvi izgredi ostati samo izolirani slučajevi.

Očuvanje digniteta časnog Domovinskog rata ostat će jedna od glavnih misija Ministarstva hrvatskih branitelja, a samim time i očuvanje spomen-obilježja od vandalizma. Stoga, pozivamo nadležne institucije na adekvatno postupanje kako bi se otkrili i sankcionirali počinitelji ovakvih djela. Jednako tako, pozivamo na odgovornost kreatore javnog mnijenja da, u duhu odgovornosti za očuvanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, osude ovakva djela za koja ne postoji opravdanje.

Pozivamo i cjelokupnu hrvatsku javnost na dostojanstven suživot u demokraciji, a ona nikako ne podrazumijeva vandalska djela, osobito nad spomen-obilježjima podignutim u čast onih čijom je zaslugom ostvarena.

Pisane vijesti