Reagiranje na oskvrnuće spomenika kod Rijeke dubrovačke

Slika /MHB MEDVED/Ilustracije/Ilustracija zastave.jpg

Kao društvo moramo pronaći načina kako se suprotstaviti ovakvim vandalskim izgredima počinjenim iz osobite mržnje prema temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje vandalski čin nad spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika podignutim na Golubovu kamenu kod Rijeke dubrovačke. Ovakvi šokantni izgredi u posljednje su vrijeme, nažalost, postali sve učestaliji. Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta.

Svaki oblik devastacije spomen-obilježja podignutih u čast poginulim hrvatskim braniteljima vandalizam je koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti. Kao društvo moramo pronaći načina kako se suprotstaviti ovakvim vandalskim izgredima počinjenim iz osobite mržnje prema temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske.  

Očekujemo od nadležnih tijela da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja štiti sve vrijednosti Domovinskog rata i poduzet će sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se otkrili počinitelji i spriječili ovakvi vandalski izgredi. Tako je i u slučaju devastacije spomen-obilježja poginulim pripadnicima postrojbe posebnih namjena Kobac u mjestu Slivnica, općina Ravno u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo prema Ministarstvu vanjskih poslova te je u međuvremenu zaprimilo izvješće Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini o poduzetim radnjama vezano za pronalazak počinitelja.

Ovakvi incidenti jedan su od razloga zbog kojih je Ministarstvo hrvatskih branitelja u postupku izrade zakona o spomen-obilježjima iz Domovinskog rata u kojem će na poseban način propisati načine njihove zaštite i kaznene odredbe u slučaju njihove devastacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja će kroz svoj Program sufinanciranja izgradnje i uređenja spomen-obilježja osigurati obnavljanje devastiranih spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Na poslijetku, apeliramo na sve hrvatske građane da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima.

Pisane vijesti