Reagiranje

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/MHB_logo_bez_pozadine.png
Nastavno na prilog novinarke Sanje Jurišić objavljen u Dnevniku Nova tv i na portalu Dnevnik.hr 6. ožujka 2021. o stanju objekta pod upravljanjem Ministarstva hrvatskih branitelja u Zadru objavljujemo reagiranje kako slijedi:
 
U prilogu o opožarenom objektu navodi se kako stanari "tako žive već pet godina jer je zapela sanacija nakon požara, koju je trebalo financirati Ministarstvo branitelja… Prije pet godina vatra je na ovom mjestu progutala dva automobila. I uništila instalacije, a ono što je trebalo biti privremeno, već pet godina je, kažu, trajno rješenje. Oni su branitelji, stanove su dobili po povlaštenoj cijeni, kredite za njih otplaćuju, plaćaju pričuvu i čekaju… Kažu, strahuju i za život. A najviše ih boli činjenica što za njihov problem Ministarstvo branitelja u čijem je zgrada vlasništvu, nema sluha."
 
Iako je novinarka u prilog uvrstila i dio odgovora Ministarstva, ističemo kako su izostavljeni važni detalji koji daju potpuno drugačiju sliku. Naime, namjerno ili slučajno, propustila je spomenuti da je do požara došlo krivnjom stanara zbog čega je Croatia osiguranje d.d. platilo 75% iznosa procijenjene štete. S obzirom na okolnosti, smatramo da je izvansudska nagodba postignuta u listopadu 2018. godine bila uspješna, a razliku u iznosu dobivenom od Croatia osiguranja i ukupne vrijednosti radova snosit će Ministarstvo.
 
Također, ističemo kako je još u srpnju 2018. godine Ministarstvo podmirilo troškove privremenog spajanja na električnu energiju, nakon čega je u više navrata pokrenut postupak javne nabave za sanaciju. Prvi je poništen jer nije pristigla nijedna ponuda, drugi jer je ponuda bila viša za 38% od procijenjene vrijednosti nabave odnosno radova, što se sukladno Zakonu o javnoj nabavi smatra neprihvatljivom s obzirom na cijenu. Na treći također nije pristigla nijedna ponuda, a na četvrti postupak jedina pristigla ponuda nije bila valjana.
 
Sve navedeno jasno pokazuje da Ministarstvo itekako ima sluha za probleme stanara u spomenutom objektu, no kao tijelo državne uprave poštujemo zakone i propise. Stoga smo zamolili i novinarku da u sklopu priloga pozove potencijalne izvođače radova. No, umjesto toga Ministarstvo je potpuno neutemeljeno prozvano kao bešćutni državni aparat i primjer trome birokracije.
Podsjećamo da je jedini mogući način izvođenja sanacije putem izvođača koji je odabran u postupku javne nabave, sve ostalo bi bilo nepoštivanje zakona i promicanje korupcije, što vjerujemo nije bila namjera ni novinarke niti stanara. Zaključno, napominjemo da će sanacijski radovi započeti čim se uspješno provede postupak javne nabave te pozivamo sve zainteresirane izvođače koji ispunjavaju uvjete da se odazovu na otvoreni postupak javne nabave koji će biti objavljen tijekom ovog mjeseca.

Pisane vijesti