Reagiranje

Slika /MHB MEDVED/Logo_mbrh (1) (Medium).png

Povodom članka primarno objavljenog na mrežnoj stranici Jutarnjeg lista, autora Nikole Patkovića, a s obzirom na to kako se tekst prenosi i u ostalim medijima, Ministarstvo hrvatskih branitelja, ovim putem iznosi svoje stajalište, koje je u obliku dematija dostavljeno i navedenom mediju, kao i ostalima koji su tekst prenijeli.

U svrhu točnog i istinitog informiranja javnosti, na kraju teksta, prilažemo cjelovit odgovor na medijski upit koji je poslan gospodinu Patkoviću.
 
Članak gospodina Patkovića, objavljen nakon jasnog odgovora na medijski upit Ministarstva hrvatskih branitelja očigledno je s napisan s namjerom ciljanog obmanjivanja javnosti. Nejasni su izvori netočnih informacija koje je Patković u tekstu iznio, a koje se odnose na ukidanje statusa hrvatskog branitelja osobi osumnjičenoj za nelegalno dobivanje statusa.
 
Patković u tekstu navodi: „Prijava protiv njega došla je anonimno, i to prvo u Ministarstvo branitelja, koje je, kako smo doznali, provelo svoj upravni postupak i još je 2017. godine na temelju raspoložive dokumentacije donesena odluka da se 57-godišnjaku ukida status branitelja i HRVI-ja, nakon čega je slučaj predan Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kako bi se proveli istraga i kazneni postupak. Osumnjičenik se, kako smo doznali, nije niti žalio na rješenje Ministarstva branitelja te je ono postalo pravomoćno, a na saslušanju je pred istražiteljima priznao ono što mu se stavlja na teret te je izrazio spremnost da vrati nezakonito stečen novac.“, tvrdi. Ništa od navedenog ne predstavlja istinu, Ministarstvo hrvatskih branitelja nije provelo upravni postupak niti je osobi oduzet status, kako je Patkoviću i odgovoreno.

Također, ponavljamo kako Ministarstvo hrvatskih branitelja nije nadležno za provođenje izvida ili istraga, već sve anonimne dojave koje zaprimi prosljeđuje Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvu policije. Dio odgovora Ministarstva naveden je u nastavku članka, međutim Patković dodaje i „Iz Ministarstva branitelja nas, pak, uvjeravaju da se "oduzimanje statusa hrvatskog branitelja i statusa HRVI-ja provodi nakon pravomoćne presude u kaznenom postupku, a ne nakon anonimne dojave".“.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ne uvjerava, nego iznosi činjenice tijeka postupka, od anonimne dojave do oduzimanja statusa.

Hrvatski branitelji živote su dali za stvaranje pravne države, u kojoj se pojedincima ne „sudi bez suda“, a iz pravnih propisa proizlazi kako nitko nije kriv za djelo dok mu se u pravomoćnom procesu ne dokaže krivnja. Svaka osoba koja se predstavlja kao hrvatski branitelj, a posebno koja koristi prava koja mu ne pripadaju zaslužuje biti privedena pred lice pravde, ali zakonske procedure se, prije svega, moraju poštovati. Ponavljamo, kako se osobi ne oduzima status dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi da se lažno predstavlja kao hrvatski branitelj.
Pisanje članaka samo da bi se pisalo o aktualnoj temi, bez relevantnih informacija, ne predstavlja profesionalno novinarstvo.


 
Na medijski upit gospodina Patkovića u kojem je naveo netočne infomacije koje posjeduje te zatražio očitovanje o njima, kao i na pitanje kako Ministarstvo postupa u ovim slučajevima i je li trebalo obavijestiti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Ministarstvo hrvatskih branitelja odgovorilo je kako slijedi:
 
 
Policijska uprava osječko-baranjska na svojim mrežnim stranicama objavila je 10. prosinca 2019. kako se nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sumnja da je 57-godišnji hrvatski državljanin nezakonito stekao pravo na mirovinu, invalidninu hrvatskog branitelja i dionice imovinskog društva te je predmet proslijeđen nadležnom državnom odvjetništvu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nije nadležno za provođenje izvida ili istraga, već sve anonimne dojave koje zaprimi prosljeđuje Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvu policije.

Oduzimanje statusa hrvatskog branitelja i statusa HRVI-a provodi se nakon pravomoćne presude u kaznenom postupku, a ne nakon anonimne dojave. Nakon pravomoćnosti presude, ukoliko se utvrde činjenice o ilegalnom stjecanju prava, poništava se rješenje te isto podrazumijeva povrat stečene imovine u Državni proračun RH.

Presudu nadležni sud dostavlja Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, kao i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon zaprimanja pravomoćne presude, u obnovi postupka Ministarstvo hrvatskih branitelja poništava ili ukida rješenja o čemu potom obavještava sve nadležne institucije.


 

Pisane vijesti