Pušten u rad AVD uređaj u zgradi Ministarstva

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/11 Studeni/Defibrilator/MHB-Hitna pomoc╠ü_____0012.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovor o donaciji defibrilatora potpisali su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević

U prizemlju zgrade Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u utorak 21. studenoga 2018. godine, pušten je u rad automatski vanjski defibrilator (AVD). Epilog je to uspješne suradnje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (ZHM-a) i spomenutih ministarstava na unapređenju standarda zdravstvene zaštite i života hrvatskih građana kroz Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“.
 
Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.
 
Ugovor o donaciji defibrilatora potpisali su, netom prije puštanja u rad, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević.
 
Nacionalni instruktori HZHM-a educirali su tijekom rujna ukupno 26 djelatnika dvaju ministarstava o postupcima oživljavanja uz uporabu AVD uređaja. Edukacija je uključivala prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja i postupke pružanja prve pomoći - pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te pravilnu uporabu AVD-a. Zbog visoke stope mortaliteta - od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba, kao i činjenice da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, edukacija građana iznimno je važna.
 
Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pomognu svojim bližnjima i prije dolaska hitne medicinske službe (HMS). Uređaj je jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Svaki AVD uređaj, pa tako i ovaj postavljen na Trgu Nevenke Topalušić 1, uključen je u Mrežu AVD-a RH što znači da su povezani sa županijskom Medicinskom prijavno-dojavnom jedinicom (MPDJ), odnosno čim ga se izvadi iz ormarića, alarmira se MPDJ koji odmah šalje tim HMS-a na teren.

Pisane vijesti