Provedena terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije

Slika /AM2017/Fotografije/2SR groblje sv.Luke Korcula 280217 TI  (7) (Medium).jpg

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, sukladno prikupljenim saznanjima o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, u razdoblju od 27. veljače do 4. ožujka 2017. godine, organizirala je i koordinirala terenska istraživanja, probno iskapanje i ekshumacije žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 

Dana 28. veljače 2017. godine provedene su ekshumacije na lokacijama u gradu Korčuli i to „Gradsko groblje Sv. Luke“, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet osoba i „Jama Žrnovo“, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje tri osobe koji su prevezeni na Odjel za patologiju KBC-a Split na daljnju obradu.
 
U vremenskom razdoblju od 29. veljače do 2. ožujka 2017. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, odradila je šest (6) terenskih izvida i snimanja lokacija iz zraka mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Dubrovačko-neretvanske županije (na otoku Korčuli) i četiri (4) terenska izvida i snimanja lokacija iz zraka na području Splitsko-dalmatinske županije.

Pisane vijesti