Provedena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Slika /slike/concikeweb.jpg

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja danas je provedena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji "Jama Golubinka" na teritoriju Općine Donji Lapac u Ličko-senjskoj županiji.

Ekshumacija je provedena temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Gospiću od 14. kolovoza 2013. u kojemu se navodi nepoznat broj posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na navedenoj lokaciji. Istraživanje jame je započeto i obustavljeno 22. listopada 2013. godine zbog uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava.

Iz jame su ekshumirani posmrtni ostaci, prema preliminarnom nalazu, dviju žrtava, a istragu o počinitelju zločina i okolnostima stradavanja vode istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Gospiću i zamjenik županijske državne odvjetnice u Karlovcu.

Speleološke radove obavili su članovi Speleološkog društva "Špiljar" iz Splita.

Nakon uspješno provedene ekshumacije na lokaciji "Jama Golubinka", Uprava za zatočene i nestale sutra nastavlja s terenskim istraživanjem grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji "Jama Piščetek" na području Općine Brinje u Ličko-senjskoj županiji, koje je, također, započeto i obustavljeno u listopadu 2013. godine zbog uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava.

Pisane vijesti