Proslavljena 30. obljetnica akcije Miljevci

  • Slika /Dokumenti 2022/IMG-20220622-WA0012.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Posebno je važno da ovo spomen-obilježje bude opomena na činjenicu koliko skupo smo platili slobodu koju imamo,“ istaknuo je ministar Medved na obilježavanju jubilarne obljetnice akcije Miljevci

Povodom 30. obljetnice akcije Miljevci u miljevačkom zaseoku Drinovci 21. lipnja 2022. svečano je otkriveno spomen-obilježje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a polaganjem vijenaca počast su odala brojna izaslanstva.
 
U ime predsjednika Vlade obilježavanju jubilarne obljetnice nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike i sudionike akcije, bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, predstavnici Hrvatske vojske i policije, načelnici općina te predstvanici udruga iz Domovinskog rata.
 
„Želim izraziti zahvalu svima koji su svojom hrabrošću i odlučnošću pridonijeli briljantnoj izvedbi akcije oslobađanja Miljevačkog platoa. Posebno je važno da ovo spomen obilježje bude opomena na činjenicu koliko skupo smo platili slobodu koju imamo. Jednako tako, važno je da bude putokaz mladima ako se pronađu u trenutku promišljanja ostati na ovom lijepom komadiću zemlje ili ga napustiti. Neka dođu pred ovaj spomenik i neka vide koliko je skupo plaćena sloboda, neka znaju da su prije njih živjeli junaci koji su ovdje položili svoje živote,“ kazao je ministar Medved.
 
„Nakon akcije Miljevci uslijedio je niz većih ili manjih operacija. U isto ovo vrijeme, osobno sam kao pripadnik 1. gardijske brigade sudjelovao u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske. Potom je uslijedila Maslenica, Medački džep pa Bljesak te bitka svih bitaka – vojno-redarstvena operacija Oluja, gdje smo konačno kao narod izašli na svoje granice,“ podsjetio je Medved.
 
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je kako je oslobodilačka akcija Miljevci podigla moral hrvatskim vojnicima i narodu. „Prije 30 godina u samo 24 sata hrabri hrvatski branitelji oslobodili su Miljevački plato i na tome im vječno hvala. Spomenik je zapravo svjedok tog vremena, kada nije bilo lako. Trebalo je imati hrabrosti i krenuti u borbu da bi se oslobodilo ovo područje. Tadašnja vojno-oslobodilačka akcija Miljevci podigla je moral hrvatskim vojnicima i narodu. Neka im je vječna slava i hvala,“ naglasio je Malenica.
U ime Udruge 142. brigade HV-a Drniš obratio se predsjednik Udruge, pukovnik Dragan Radeljak, koji je naglasio ulogu Miljevčana u Domovinskom ratu. „Miljevčani, čestitam vam na vašem doprinosu u Domovinskom ratu, ali i u obrani Miljevačkog platoa, koji govori o tome koliki ste bili domoljubi i kakvi ste bili borci. Ovih dana, s ponosom se prisjećamo naših preminulih suboraca, nikada se nemojmo umoriti misliti na njih i žrtvu koju su podnijeli,“ poručio je Radeljak.
 
Podsjetimo, u akciji Miljevci sudjelovali su pripadnici čuvenih brigada Hrvatske vojske - 113. šibenske i 142. drniške, a potporu im je pružalo topništvo 141. brigade HV-a te snage 72. bojne Vojne policije. Bila je to jedna od prvih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a započela je 21. lipnja 1992. kao odlučan odgovor hrvatskih snaga na učestalo neprijateljsko kršenje primirja, granatiranje Šibenika i šibenskog zaleđa te zlostavljanje civila koji su ostali na miljevačkom području.
Nakon prethodnog osvajanja pozicije Nos Kalik, koji je bio svojevrsno predvorje Miljevačkog platoa, krenula je akcija oslobađanja miljevačkih sela. Akcija Miljevci jedinstvena je po tome što je provedena bez uobičajene topničke pripreme i bez sudjelovanja gardijskih brigada, a presudnu ulogu imali su izvidnici. Nakon žestokih bliskih borbi neprijatelj je poražen. U samo 24 sata oslobođeno je 108 četvornih kilometara, a stanovnici sedam miljevačkih sela napokon su se mogli vratiti na svoja ognjišta.
 
U akciji Miljevci poginulo je ili od posljedica ranjavanja umrlo osam hrvatskih branitelja, a njih još deset poginulo je u obrani tog područja u razdoblju od 1991. do 1993. godine, kao i devetero civila, dok su dvojica Miljevčana svoj život položila u obrani domovine na drugim bojišnicama.
 
Povodom jubilarne obljetnice akcije Miljevci za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata služena je misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima, koju je predvodio biskup mons. Tomsilav Rogić, a u sklopu programa prošlog je tjedna održan turnir u balotama te revijalna nogometna utakmica između veterana hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatskih branitelja.

Pisane vijesti