Proslavljena 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u RH

  • Slika /FOTOGRAFIJE/12 Prosinac/Vojni ordinarijat/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine, prigodno je proslavljena 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj prvostolnici nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izaslanik Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a.

Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH i u kojoj su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan jer su u njoj zgusnute mnoge uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. „Ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos", rekao je mons. Bogdan poručivši kako u središtu ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: "Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti. Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti", poručio je.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličale klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj i policijska klapa Sveti Mihovil uz orguljsku pratnju Ivana Ščepanovića, te Orkestra Oružanih snaga RH.

Fotografije: Bernard Čović

Pisane vijesti