Priopćenje

Slika /slike/logo.jpg

Nastavno na današnje priopćenje udruge „Protiv zaborava“ Ministarstvo branitelja daje slijedeće priopćenje.
 

Godišnjim planom normativnih aktivnosti Ministarstva branitelja za 2015. godinu u IV. tromjesečju predviđeno je donošenje novoga zakona kojim se uređuju prava civilnih stradalnika rata. S obzirom na to, u cilju izrade Nacrta prijedloga Zakona,  Ministarstvo branitelja je Odlukom od 11. rujna 2015. godine osnovalo Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o pravima vojnih i civilnih stradalnika rata te članova njihovih obitelji.
Kako zakon nije donesen u predviđenom roku prema planiranom Godišnjem planu normativnih aktivnosti Ministarstva branitelja za 2015. godinu, a financijska sredstva za 2016. godinu nisu bila planirana u dostatnom iznosu potrebnom za realizaciju donošenja navedenog zakona kojim bi se omogućilo ostvarivanje prava svim onim civilnim stradalnicima koji to nisu mogli po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata kao i proširenje prava postojećih korisnika slijedom čega je predmetnu Odluku bilo potrebno staviti izvan snage.
Iz prethodno navedenih razloga Godišnjim planom normativnih aktivnosti za 2016. godinu nije predviđeno donošenje novog zakona kojim se uređuju prava civilnih žrtava. Ministarstvo branitelja poduzima sve mjere kako bi se navedeni zakon uvrstio u financijski plan za 2017. godinu te će se slijedom toga imenovati nova radna skupina u kojoj će sudjelovati predstavnici udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

Pisane vijesti | Priopćenje