Priopćenje sa sastanka

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/nestali.JPG

Održan je sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale s Komisijom za nestala lica Vlade Republike Srbije

Na poziv Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, 29.5.2019. godine u Gradu Vukovaru održan je radni sastanak predstavnika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, predvođenih predsjednikom Povjerenstva pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem i predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije predvođenih predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem te uz nazočnost generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića i konzulice Ljudmile Ostojić.

Održani sastanak je još jedan u nizu uloženih napora u razmjenu informacija s ciljem rješavanja preostalih slučajeva nestalih osoba, budući da je pitanje nestalih osoba jedno od ključnih neriješenih pitanja u bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije

Prilikom sastanka, naglasak je stavljen na trajne zahtjeve upućene od samog početka uspostave suradnje 1995. godine te je naglašena potreba za intenzivnijim angažmanom u pretrazi postojećeg arhivskog gradiva, provjerama raspoloživih informacija i primarnih izvora saznanja te dostavi podataka o lokacijama primarnih i sekundarnih grobnica na području Republike Hrvatske pri čemu je poseban naglasak stavljen na područje Hrvatskoga Podunavlja. Uz navedeno, naglašeno je kako će Republika Hrvatska nastaviti s daljnjom provedbom terenskih istraživanja na lokacijama za koje postoji osnovana sumnja kako su mjesta ukopa posmrtnih ostataka.

U predstojećem razdoblju očekuje se intenziviranje aktivnosti u prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se, u skladu s pozitivnim učincima, postupanja obje strane prezentirati na sljedećem sastanku nadležnih tijela za traženje nestalih osoba, a kako bi se pridonijelo bržem i uspješnijem rješavanju pitanja nestalih osoba.

U nastavku sastanka, naglasak je stavljen na mehanizme u procesu traženja nestalih osoba koji se ostvaruju zajedničkom suradnjom te je dogovorena provedba aktivnosti koje se odnose na zajedničke terenske izvide lokacija mogućih mjesta pojedinačnih i masovnih grobnica te suradnje pri organizaciji završnih identifikacija posmrtnih ostataka. Također, dogovorena je suradnja u pripremi V. izdanja Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske čije se novo izdanje očekuje do kraja 2019. godine. S obzirom na to da Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije i Uprava za zatočene i nestale ostvaruju multilateralnu suradnju u sklopu provedbe odredaba Okvirnog plana za rješavanje pitanja osoba nestalih na području bivše Jugoslavije, prilikom sastanka usuglašeni su i zaključci koji se odnose na metodologiju ažuriranja Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima.

Predsjednik Povjerenstva Stjepan Sučić i predsjednik Komisije Veljko Odalović ocijenili su bilateralnu suradnju ključnom u međusobnim odnosima apostrofirajući kako dobrodošlima drže inicijative čiji se instrumenti pokazuju korisnim u procesu traženja nestalih osoba poput spomenutog Okvirnog plana.

Obje strane naglasile su potrebu otvorenog i depolitiziranoga dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih osoba te se složile o potrebi daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje u skladu sa zajedničkim ciljem - osiguranja članovima obitelji prava na istinu o sudbini njihovim nestalih.

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti