PRIOPĆENJE: Odluka Vlade RH o prestanku smanjenja mirovina

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/novac narancasta podloga.jpg

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o prestanku smanjenja mirovina koja se odnosi na Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju iz 2014. godine.

Ovo smanjenje, koje se odnosilo na mirovine veće od 5.000,00 kuna, primjenjivalo se kao privremena mjera od 1. siječnja 2014. godine. Člankom 6.a navedenog Zakona predviđen je prestanak ovog smanjenja mirovina kada porast društvenog bruto proizvoda u tri izvještajna razdoblja, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, bude najmanje dva posto, a deficit državnog proračuna u istom razdoblju bude manji od tri posto.

S obzirom da su zakonski uvjeti sada ispunjeni, temeljem prijedloga ministra financija Vlada Republike Hrvatske je na 54. sjednici, održanoj 31. kolovoza 2017. godine, donijela Odluku kojom se prestaje primjenjivati smanjenje mirovina. Odluka na snagu stupa 1. listopada, nakon objave u „Narodnim  Novinama“, a prestanak smanjenja počet će s isplatom mirovina za rujan koje će biti isplaćene u listopadu 2017. godine.

Zbog učestalih upita vezanih za desetpostotno smanjenje mirovina iz 2010. godine, napominjemo kako je istim Zakonom smanjenje mirovina i mirovinskih primanja prema posebnim propisima uvedeno kao trajna mjera za sve mirovine iznad 3.500,00 kuna, odnosno nije predviđeno vraćanje tog postotka, niti su određeni bilo kakvi uvjeti pod kojima bi došlo do prestanka primjene ove zakonske odredbe.

Pisane vijesti