Priopćenje o traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu

Slika /MHB MEDVED/Logo_mbrh (1) (Medium).png

Apeliramo na pojedince da ovo najteže humanitarno pitanje ne koriste u prizemne i osobne svrhe jer osobe nestale u Domovinskom ratu takav pristup ne zaslužuju, kao ni i članovi njihovih obitelji koji i trideset godina nakon početka Domovinskog rata nemaju mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima.

S obzirom na objave koje se već dulje vrijeme, a osobito posljednjih dana plasiraju u javnom prostoru vezano uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu i moguća mjesta masovnih grobnica, kao i tvrdnje kako su istrage obustavljene 2018. godine i kako se ne radi ništa na pronalasku nestalih osoba, zbog istinitog informiranja javnosti, a posebice članova obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je objaviti ovo priopćenje i ponovno podsjetiti javnost na činjenice i rezultate traganja za nestalima.

Proces traženja hrvatskih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu ne samo da nije obustavljen, nego je intenziviran u posljednje četiri godini jačanjem i povezivanjem svih dionika ovog složenog procesa, kao i unaprjeđenjem metodologije. Obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata su u potpunosti uključene u proces i kontinuirano informirane putem udruga, kao i direktnom pojedinačnom komunikacijom o svim segmentima procesa, svim aktivnostima, rezultatima i preprekama.

Doprinos i podršku u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu dali su i mnogi hrvatski branitelji vođeni isključivo željom da se napokon sazna istina o njihovim ratnim prijateljima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i Vlada Republike Hrvatske, su se prema osobama nestalim u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima odnosili odgovorno i s pijetetom, bez ikakve zadrške, a ne špekulativno i senzacionalistički. Umjesto stalnih javnih istupa i prezentiranja rada na terenu, mi smo odabrali rad, odgovoran profesionalan pristup i poštivanje iskustva i stavova članova obitelji nestalih u Domovinskom ratu.

Vezano uz najnovije objave kojima pojedini akteri mogu dovesti javnost u zabludu, a koje su zasigurno uznemiravajuće za one koji još tragaju za svojim najmilijima, objavljujemo činjenice:

U oružanoj veliko-srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, na Veleprometu je izdvojen neutvrđeni broj hrvatskih branitelja i civila.

Dio njih (19 osoba), prema dokumentaciji koju je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja ishodovala u pregovorima sa srbijanskom Komisijom, pronađen je 7. prosinca 1991. u tri rake - masovne grobnice preko puta pruge kod Veleprometa, te su nakon pregleda na Ciglani privremeno pokopani na Novom groblju u Vukovaru, odakle su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani 1998. godine.

U proteklim godinama u potrazi za ostalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su zadnji put viđeni na Veleprometu u Vukovaru, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja proveden je niz aktivnosti. Temeljem prikupljenih saznanja provedeno je terensko istraživanje na osam mikro-lokacija, no probnim iskapanjima posmrtni ostaci pronađeni su na samo jednoj lokaciji (dvije osobe).

Zadnje takvo istraživanje, koje je uz probno iskapanje uključivalo zračno snimanje i pregled geo-radarom, provedeno je 12. prosinca 2017. u dvorištu tvrtke Velepromet. Međutim, nisu pronađeni posmrtni ostaci, kao ni tragovi u tlu koji bi upućivali da su posmrtni ostaci na navedenoj lokaciji bili ukopani. Uz probna iskapanja, provedeni su i izvidi na obližnjim lokacijama zbog pretpostavke da bi se na istima mogli nalaziti posmrtni ostaci osoba izdvojenih na Veleprometu, no bez potvrde.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji sa svim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, provodi intenzivnu i predanu potragu za preostalim hrvatskim braniteljima i civilima izdvojenim na Veleprometu (prema podacima iz zahtjeva za traženje, najmlađa žrtva izdvojena na Veleprometu, u trenutku nestanka je imala 16 godina).

U razdoblju od listopada 2016. do srpnja 2020. godine učinjeni su dodatni napori kako bi se pridonijelo pronalasku nestalih osoba na ovom području.

Međutim, ključnu prepreku u rješavanju njihovih sudbina predstavlja nedostatak točnih informacija o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica s posmrtnim ostacima žrtava. Ministarstvo hrvatskih branitelja je od Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije zatražilo dostavu saznanja o mjestima ukopa osoba čiji se nestanak veže uz ratna događanja na području Vukovara.

U posljednje četiri godine, samo na području Grada Vukovara i prigradskih naselja provedena su probna iskapanja na 74 moguća mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica u trajanju od 339 radnih dana prilikom čega je obrađeno 409,037.5 m2 površine. Najopsežniji radovi na području Vukovara provedeni su pretraživanjem lokacija: „Ovčara“ (140 radnih dana, istraženo 370.251 m2), „Inženjerijski poligon“ (77 radnih dana, istraženo 16.590 m2), „Balenica pašnjak“ (32 radna dana, istraženo 5246 m2).

Nadalje, pretražen je prostor Gradske tržnice u Vukovaru, prostor Veleprometa, lokacija na Priljevu te veći broj lokacija na području Sotina, Trpinje, Negoslavaca, Petrovaca, Borova, Bogdanovaca, Marinaca, Berka, Šarviz dole, kao i Dalja u Osječko-baranjskoj županiji.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 15 osoba, pri čemu ističemo pronalazak masovne grobnice u Marincima, iz koje su 18. siječnja 2020. ekshumirani posmrtni ostaci četvorice hrvatskih branitelja, a u tijeku su probna iskapanja na području Priljeva. Završno su identificirani posmrtni ostaci 13 osoba ekshumiranih s područja Vukovarsko–srijemske županije.

Od 1.869 neriješenih slučajeva nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa, najveći broj čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 525, od kojih je 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru kada im se gubi trag na području Petrovaca , Marinaca i drugih naselja na području Vukovara.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim tijelima, svaku informaciju provjerava i na sve dojave reagira te ističemo kako su sve informacije koje smo dobili o Veleprometu istražene. Za sve nedostavljene informacije su odgovorni oni koji su ih čuvali u privatnim bilješkama i na druge načine.

Proces  traženja reguliran je Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je donesen 2019. godine upravo s ciljem što učinkovitijeg rješavanja tog najtežeg humanitarnog pitanja, a s istim ciljem otvorene su ispostave u Vukovaru i Splitu koje su uvelike olakšale razmjenu informacija te unaprijedile komunikaciju Ministarstva s drugim nadležnim tijelima i članovima obitelji.

Apeliramo na pojedince da ovo najteže humanitarno pitanje ne koriste u prizemne i osobne svrhe jer osobe nestale u Domovinskom ratu takav pristup ne zaslužuju, kao ni i članovi njihovih obitelji koji i trideset godina nakon početka Domovinskog rata nemaju mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima.

Pisane vijesti