Priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja

Slika /slike/logo.jpg

Nastavno na članak objavljen u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista danas, 16. studenog 2016. godine, br. 6558 na stranici 24., te na web portalu Jutarnjeg lista objavljenog 16. studenoga 2016. godine u 16,33 sati (http://www.jutarnji.hr/komentari/ministar-branitelja-pokazao-je-da-je-u-stvari-ministar-ratne-naplate-nije-shvatio-da-braniti-domovinu-ne-znaci-ucjenjivati-je/5268407/) novinara i kolumnista Borisa Vlašića pod naslovom "Ministar branitelja pokazao je da je u stvari ministar ratne naplate" koji sadrži niz netočnih informacija kojima se difamira rad i ugled Ministarstva hrvatskih branitelja, a koje smo, radi potpunog i točnog informiranja javnosti, dužni demantirati. Stoga dajemo sljedeće priopćenje. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja provodeći politiku Vlade Republike Hrvatske kojoj je na čelu predsjednik Andrej Plenković pokazalo je ne samo brigu, već pokrenulo i sustavno rješavanje pitanja vezanih uz obveze koja se godinama ne rješavaju ili se prepustilo stihijskom rješavanju pravnih obveza prema onima koji su najzaslužniji za stvaranje i obranu slobodne i suverene države.

Članak gospodina Borisa Vlašića objavljen u Jutarnjem listu 16. studenoga 2016. godine obiluje neprimjerenim i u nekim segmentima utuživim klasifikacijama. Ministarstvo hrvatskih branitelja podsjeća kako je u okviru, kako sadašnje, tako i svih prošlih Vlada Republike Hrvatske, nacionalna politika i strategija bila u prvom redu briga i zaštita stanovnika, osobito najranjivijih društvenih skupina kao socijalna odrednica hrvatske države i ustavna kategorija. Čuvati moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih stanovnika Republike Hrvatske i tako štititi čast, ugled i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja i stanovnika Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine, dužnost je ne samo Vlade Republike Hrvatske nego i svakog savjesnog pojedinca.

Zadaća novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji osim reguliranja pravnih obveza države, za koju je ova društvena skupina žrtvovala najviše, je i učinkovitim sankcijama osigurati provedbu zakona. U tom smislu, nerazumljivo je kada nekome smeta provedba redovite zakonske procedure te postupak sukladan zakonu, usuglašen s najvišim državnim aktima, proglašava „nacionalnom glupošću“.  Je li provedba Zakonom zajamčenog prava prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima, koje proizlazi iz najvišeg pravnog akta u demokratskoj državi - Ustava Republike Hrvatske, na kojeg se obrušio gospodin Vlašić, znači i napad na sve ostale društvene kategorije koje iz različitih razloga imaju to isto pravo?

U Deklaraciji o Domovinskom ratu između ostalog možemo iščitati i obvezu zaštite onih koji su časno nosili odoru hrvatskog vojnika i časnika na ponos hrvatskom narodu i državi. Prema toj istoj odori s uvažavanjem i dignitetom odnose se predstavnici svjetskih najelitnijih vojnih postrojbi jednako kako se uvažavaju znanja, iskustvo i stručne kompetencije visokih časnika hrvatske vojske. Zar je onda doista puno očekivati da se tako odnosi i u hrvatskom javnom i medijskom prostoru?

Pisane vijesti