Priopćenje Ministarstva branitelja

Slika /slike/logo.jpg

U vezi članka „Matić uhvaćen s rukama u pekmezu, Medved i dalje spava zimski san!“ objavljenog 4. listopada 2016. na www.dnevno.hr u 08:14 sati, autora I. Delića, Ministarstvo branitelja daje priopćenje.

Točna je činjenica da je Državni ured za reviziju u Izvješću o obavljenoj reviziji Ministarstva branitelja za 2015. godinu izrazio uvjetno mišljenje. Financijskom revizijom obuhvaćeni su financijski izvještaji i poslovanje Ministarstva branitelja za 2015.
U Izvješću Državnog ureda za reviziju detaljno su navedene i obrazložene činjenice koje su utjecale na takvo uvjetno mišljenje. Cilj svake revizije, pa tako i ove provedene u Ministarstvu branitelja, pružanje je razumnog uvjerenja jesu li financijski izvještaji sastavljeni prema računovodstvenim propisima i standardima, a poslovanje usklađeno sa zakonima i drugim propisima.
Također, točna  je činjenica da je u 2015. godini zakonski predstavnik Ministarstva bio sada bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom odmah nakon dostavljenog Izvješća o obavljenoj reviziji poduzelo je mjere kako bi se određene nepravilnosti otklonile i ubuduće postupalo prema uputama i preporukama Državnog ureda za reviziju.
Također, nesporna je obveza Državnog ureda za reviziju da Izvješće o reviziji kojom su utvrđene nepravilnosti u financijskom poslovanju korisnika državnog proračuna dostavi Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske koje po službenoj dužnosti provodi daljnji postupak  te ako utvrdi da ima osnova podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba. Stoga je sasvim neprimjereno u novinskom članku prozivati ministra Tomu Medveda da nije reagirao na uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju.

Štoviše, neovisno o mišljenju revizije ministar Medved obavijestio je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske o nepravilnostima koje se odnose na program stambenog zbrinjavanja članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, a vezano uz Sporazum o podmirenju troškova nastalih u sklopu provedbe Programa stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata zaključenog 15. svibnja 2014.  godine između Ministarstva branitelja zastupanog po ministru Predragu Matiću  i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama zastupane po direktoru Slavku Čukelju.

Pisane vijesti