Predstavljeni rezultati DNK analize obiteljima žrtava usmrćenih 1946.

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/20200218_161000.jpg

Pomoćnik ministra Sučić zahvalio je obiteljima na potpori te naglasio predan rad Ministarstva hrvatskih branitelja u identifikaciji žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rada i poslijeratnog razdoblja

U poglavarstva Grada Otočca, u četvrtak, 18. veljače 2020. predstavljeni su rezultati DNK analize članovima obitelji stradalih žrtava ekshumiranih na lokaciji „Čovići“, mjesto Sinac, predio Tupale u Ličko-senjskoj županiji.

Ekshumacija predmetne lokacije provedena je od 24. do 25. listopada 2013. godine kada su ekshumirani posmrtni ostaci 15 osoba, žrtava poslijeratnog razdoblja, usmrćenih u rujnu 1946. godine.

Nakon obavljene ekshumacije, posmrtni ostaci privremeno su zbrinuti u grobnici na Gradskom groblju Otočac.

Članovima obitelji rezultate su zajednički predstavili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić i prof. dr. sc. Milovan Kubat, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb.

DNK analizom dobiveno je ukupno 14 različitih pojedinačnih profila osoba, pri čemu je uspješno identificirano pet osoba, dok su analize dodatnih uzoraka u tijeku. Predstavljene rezultate obitelji su u cijelosti prihvatile te zahvalile Ministarstvu hrvatskih branitelja na uloženom trudu.

Pomoćnik ministra Sučić zahvalio je obiteljima na potpori te naglasio predan rad Ministarstva hrvatskih branitelja u identifikaciji žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rada i poslijeratnog razdoblja.

Prof. dr. sc. Kubat članovima obitelji pobliže je opisao proces identifikacije te pri tome istaknuo izazove u identifikaciji žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Naglasio je kako u slučajevima kada postoje pretpostavljeni identiteti žrtava, ali i živući srodnici, postoji mogućnost uspješne provedbe DNK analize te osiguranje unutarnjeg mira obiteljima koji još uvijek traže svoje najmilije.

Također, u zajedničkom razgovoru i dogovoru s članovima obiteljima žrtava i predstavnicima Grada Otočca, donesena je odluka o uređenju postojeće grobnice na Gradskom groblju u Otočcu te organizaciji dostojnog pokopa 12. rujna ove godine, na 74. godišnjicu njihova stradanja.
Kao i do sada, Ministarstvo hrvatskih branitelja pružiti će potporu jedinici lokalne samouprave, Gradu Otočcu, i članovima obitelji u organizaciji dostojnog pokopa.

Pisane vijesti