Predstavljena nagrađena idejna rješenja za veteranski centar u Daruvaru

  • Slika /slike/Daruvar - predstavljanje/DSC_0607-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Upravi Grada Daruvara 16. ožujka 2016. godine predstavljeno je pet nagrađenih idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja za veteranski centar u Daruvaru.

U Upravi Grada Daruvara 16. ožujka 2016. godine predstavljeno je pet nagrađenih idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja za veteranski centar u Daruvaru. Svečanosti su prisustvovali zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, gradonačelnik grada Daruvara Dalibor Rohlik, predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Miodrag Demo, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić, saborski zastupnici Vedran Babić i Vladimir Bilek, predsjednik Ocjenjivačkog suda Dražen Juračić te brojni hrvatski branitelji i građani Daruvara i okolice.

Javni natječaj za izradu idejno urbanističko-arhitektonskog rješenja objavljen je 27. listopada 2015. godine te su pristigla 22 rada. Od pristiglih radova Ocjenjivački je sud najboljim ocijenio rad koji je izradio autorski tim: prof.dr.sc. Sanja Filep, dia i prof.dr.sc. Vesna Mikić, dia, u suradnji s autorima suradnicima: Perom Ćeskićem, dia, Borisom Soldom, dia, Vanom Pavlić, st.arh., Marcelom Ostroški, st.arh., Mirnom Javorović Pehar, dia, Tomislavom Pelinom, dipl.ing.stroj., (strojarstvo), prof.dr.sc. Josipom Galićem, dia, (konstrukcija) i Josipom Brckovićem, dia, (3D).

Domaćin svečanosti bio je daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik koji je izjavio kako je Daruvar zbog bajkovitog okruženja i dobrih ljudi pun pogodak za lokaciju veteranskog centra te kako uskoro očekuje ishođenje građevinske dozvole, što je jedan od preduvjeta za početak građevinskih radova.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije okupljenima se obratila zamjenica župana Bajsa  Đurđica Ištef Benšić. „Stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije dali su veliki obol u obrani Domovine te zbog toga županija zaslužuje veteranski centar“, kazala je gospođa Ištef Benšić.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ pohvalila je autore nagrađenih radova, kao i autore sva 22 pristigla rada te kazala kako je Ocjenjivački sud imao težak posao odabrati najbolji. „Odabrali smo najbolji rad u vizualnom i u tehničkom smislu“, pojasnila je gospođa Nađ te pohvalila dosadašnju suradnju s Gradom Daruvarom i izrazila nadu da će se takva suradnja nastaviti i ubuduće.

Predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo izjavio je kako apsolutno podržava ideju izgradnje četiri veteranska centra, koja je komplementarna s projektom koji se trenutno provodi u Gradu Zagrebu, također je najavio uspostavu suradnje između gradova Zagreba i Daruvara.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda profesor Dražen Juračić pojasnio je odluku suda. „Bilo je puno natječajnih rješenja koja su imala lijepe zgrade, ali prvonagrađeni rad je odskočio jer su autori shvatili da se radi o specifičnoj kategoriji zgrade koja treba korisnicima omogućiti rehabilitaciju, ali i kontemplaciju“, rekao je profesor Juračić.

U ime autora prvonagrađenog rada govorila je gospođa Sanja Filep koja je predstavila tehničke specifikacije objekta koji će primati 150 ljudi. Gospođa Filep posebno se osvrnula na lokaciju budućeg veteranskog centra u Daruvaru: „Situacija je savršena, s obzirom na blizinu šume, bolnice i centra grada. Okolina doprinosi da se branitelji bolje osjećaju i potiče njihovo ozdravljenje.“

Podsjetimo, veteranski centar u Daruvaru izgradit će se u sklopu Projekta uspostave veteranskih centra u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojeg će se izgraditi i veteranski centri u Petrinji, Sinju i Šibeniku. Projekt će se financirati sredstvima iz EU fondova.

Nagrađeni radovi bit će izloženi u Upravi Grada Daruvara sljedećih desetak dana te će ih građani moći razgledati.
 

Pisane vijesti

Dokumenti