Pravna pitanja, statusi, mirovine i odlikovanja

Imam li pravo kao hrvatskih branitelj (HRVI) na dodatak na mirovinu?

Pitanja vezana uz ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja u nadležnosti su Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te je potrebno obratiti se njima kao nadležnom tijelu.
 

Što treba učiniti da se udjeli koje sam naslijedio prenesu na mene?

Kako bi se udjeli prenijeli na nasljednika potrebno je Ministarstvu branitelja dostaviti slijedeću dokumentaciju: smrti list za osobu koja se nasljeđuje, pravomoćno rješenje o nasljeđivanju udjela u Fondu, presliku osobne iskaznice i dokumentaciju na kojoj je jasno vidljiv JMBG i OIB za sve nasljednike.


Kome se mogu obratiti i na koji način izmijeniti podatke u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a odnose se na podatke u ratnom putu (razdoblje sudjelovanja, borbeni i neborbeni sektor? 

Ministarstvo branitelja vodi Jedinstveni registar temeljem podataka dobivenih od Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova koji su nadležni za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i vođenje evidencije o sudjelovanju svojih pripadnika u Domovinskom ratu, pa se treba obratiti nadležnom Područnom odsjeku za poslove obrane ili nadležnoj policijskoj upravi, ovisno o pripadnosti MORH-u ili MUP-u.
 

Mogu li svoje udjele pokloniti ili na drugi način prenijeti na drugu osobu?

Udjeli u Fondu su neprenosivi, što znači da se ne mogu dati u zalog, prenijeti u korist drugog člana Fonda, niti trećih osoba. Udjeli članova u Fondu mogu se stjecati samo nasljeđivanjem.
 

Ako sam prodao udjele, hoću li imati pravo na dodjelu novih?

Iako ste prodali svoje udjele, ostajete član Fonda. Svakim novim prijenosom imovine od strane Vlade Republike Hrvatske, Društvo za upravljanje
Fondom dužno je napraviti novi obračun koji će biti važeći za postojeće članove Fonda kao i za one članove Fonda koji su već iskupili svoje udjele iz Fonda.
 

Kako temeljem statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata mogu ostvariti pravo na mirovinu?

Pravo na mirovinu regulirano je Zakonom o mirovinskom osiguranju. Prijedlog za ocjenu preostale radne sposobnosti radi ostvarivanja prava na
invalidsku mirovinu podnosi liječnik opće prakse na propisanim obrascima. Uz navedeno je potrebno priložiti opis ratnog puta i potvrdu o pripadnosti postrojbi odnosno potvrdu o statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.
 

Kako mogu ostvariti status HRVI-a temeljem oboljenja, zakasnio sam s podnošenjem zahtjeva?

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisuje kako je hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog
rata (HRVI) hrvatski branitelj kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno kao zatočenik u zatvoru ili neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu te hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog bolesti, a bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a iz Domovinskog rata na temelju bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao neposredne posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske mogao se podnijeti u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu navedenog Zakona koji je u primjeni od 01. siječnja 2005. godine (dakle do 31. 12. 2005), nadležnom uredu državne uprave u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležnom upravnom tijelu grada Zagreba.

Također, Zakonom je propisano da kada kod HRVI iz Domovinskog rata nastupe promjene u vezi utvrđenog postotka oštećenja organizma koje su od utjecaja na priznavanje prava, HRVI iz Domovinskog rata može, nakon isteka dvije godine od dana kada je rješenje postalo izvršno, podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma.
 

Kako i kome mogu podnijeti prijedlog za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske?

Zakonom o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske predviđena je dodjela odlikovanja i priznanja hrvatskim i stranim državljanima i pravnim osobama, a postupak predlaganja za dodjelu odlikovanja i priznanja te druga pitanja od značenja za ista propisan je Pravilnikom o odlikovanjima i priznanjima sukladno kojem poticaj za dodjelu odlikovanja i priznanja mogu podnositi Hrvatski Sabor, Vlada Republike Hrvatske, diplomatska, konzularna i druga predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu, ministarstva i druga tijela državne vlasti, političke stranke, vjerske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe. Poticaj se podnosi u pisanom obliku Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja koje razmatra prijedloge za odlikovanja i priznanja, a usvojene prijedloge podnosi Predsjedniku Republike Hrvatske. Napominjemo da sukladno Zakonu prijedlog ne podnose fizičke osobe. Ministarstvo branitelja ima ustrojeno Povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske kao stručno tijelo za provedbu postupka prikupljanja, obrade i pripreme poticaja za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske koji se podnose Državnom povjereništvu za dodjelu odlikovanja i priznanja, te eventualne poticaje priprema po zaprimanju i razmatranju prijedloga predlagatelja.

Prijedlog se podnosi na propisanom obrascu PO-1 odnosno PO-2 (link na obrasce koje dostavljamo u privitku) kojem je potrebno priložiti uvjerenje o nekažnjavanju (osim u slučaju posmrtnog odlikovanja), potvrdu o statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i opis ratnog puta izdan od nadležne postrojbe ili pravnog slijednika iste.
 

Koja su moja prava kao hrvatskog branitelja?

Prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uređena su Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ovaj Zakon, kao i ostali zakonski propisi kojima su uređena prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata članova njihovih obitelji iz nadležnosti Ministarstva branitelja dostupna su na internetskoj stranici Ministarstva branitelja.

Pisane vijesti