Potpisani ugovori sa zadrugama branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0195.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru u srijedu, 11. prosinca, potpisani su ugovori o sufinanciranju rada zadruga branitelja od interesa za hrvatski narod u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U ime Ministarstva branitelja svečanosti potpisivanja ugovora s braniteljskim zadrugama prisustvovali su ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnica ministra na čelu Uprave za skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji Nevenka Benić te pomoćnik ministra na čelu Uprave za pravne i stambene poslove Bojan Glavašević, dok je izaslanik predsjednika RH bio njegov povjerenik za braniteljska pitanja, gospodin Vinko Kovačić.

Pomoć i skrb za hrvatski narod izvan Republike Hrvatske propisane su Ustavom Republike Hrvatske, dok su modaliteti provedbe definirani Nacionalnom strategijom razvojne suradnje Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2014., Strategijom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te Zakonom o razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći inozemstvu i Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

U proljeće 2012. godine Ministarstvo branitelja predstavilo je svoj Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja u Livnu na stručnom skupu u organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HVO, što je potaknulo dio pripadnika HVO-a na okretanje zadružnom poduzetništvu, a 2013. godine na stručnom skupu u Mostaru brojnim zainteresiranima sudionicima prezentirano je znanje i iskustvo stečeno od početka provedbe programa, kao i primjeri dobre prakse te brojni savjeti o tome kako se uključiti u zadružno poduzetništvo.

U listopadu i studenom 2013. godine objavljen je i proveden Javni poziv za sufinanciranje rada zadruga branitelja od interesa za hrvatski narod u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2013. godini. Za provedbu tog javnog poziva ministarstvo je osiguralo 210.000,00 kuna. Na javni poziv javile su se tri zadruge: Braniteljska zadruga Domovina, Poljoprivredna zadruga EKO LIFE i Zemljoradnička zadruga Terra Futura.

Zadruge Domovina i EKO LIFE ispunile su sve uvjete iz Javnog poziva te stekle mogućnost financiranja. Zadruga Terra Futura ne ispunjava uvjete iz javnog poziva jer se radi o pripadnicima Armije BiH, dok je natječaj propisivao pripadnost HVO-u. No, kako se radi o zadruzi koja vrlo kvalitetno i zakonski uredno posluje od 2006. godine, a Ministarstvo je uključeno u radnu skupinu za pružanje razvojne pomoći drugim zemljama, Povjerenstvo za odlučivanje o zahtjevima predložilo je Ministarstvu isplatu novčane pomoći kroz taj oblik bilateralne suradnje. Sa zadrugom Terra Futura potpisan je, stoga, drugi oblik ugovora - Ugovor o korištenju novčanih sredstava za rad zadruga branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine u sklopu bilateralne razvojne pomoći.

U svom govoru, ministar Matić je istaknuo: "Zadruge su najpozitivnija braniteljska priča. Mi smo to pozitivno sjeme došli posijati kod naših suboraca i prijatelja u Bosni i Hercegovini. Danas smo u Mostaru, a svakako ćemo ovakav projekt provesti i u srednjoj Bosni i u Posavini. Ministarstvo branitelja stoji vam na raspolaganju sa svom pomoći i stručnim savjetima"". Ministar je još istaknuo kako je osobito ponosan što dio sredstava ide zadruzi Terra Futura koju čine pripadnici Armije BiH jer je ratna prošlost iza nas i moramo se okrenuti budućnosti.

Braniteljske zadruge na svečanosti potpisivanja ugovora predstavljali su njihovi upravitelji, Nela Idriz (Zemljoradnička zadruga Terra Futura), Damir Radić (Poljoprivredna zadruga EKO LIFE) i Branko Matošin (Braniteljska zadruga Domovina).

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Marinko Petrić, dekanica Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Danijela Petrović i prodekan za razvoj i kvalitetu Jerko Pavličević.

Nakon potpisivanja ugovora o sufinanciranju, organiziran je obilazak Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Svoju posjetu Mostaru ministar je završio obilaskom Dokumentacijskog centra te razgovorom s članovima Upravnog vijeća.

Pisane vijesti