Potpisan protokol o međunarodnoj suradnji

Slika /FOTOGRAFIJE/12 Prosinac/Protokol o suradnji RH CG/P1030746.JPG

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, u petak 22. prosinca 2017. godine, potpisan je Protokol o suradnji između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore 

Radi kvalitetnije suradnje i učinkovitijeg postupanja u rješavanju pitanja sudbina osoba koje se nakon više od 20 godina od završetka rata vode nestalima, predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore Dragan Đukanović, potpisali su 22. prosinca 2017. godine u Zagrebu Protokol o suradnji između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore.

Naime, Republika Hrvatska putem nadležnog Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 14 nestalih odnosno smrtno stradalih osoba koje bi bile predmetom odnosa između nadležnih tijela Republike Hrvatske i Crne Gore. Istodobno, prema podacima Komisije za nestale osobe crnogorske Vlade, Crna Gora od Republike Hrvatske traži rješavanje tri slučaja nestalih osoba.

Suradnja na uređenju međusobnih odnosa, obveza i načina suradnje između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore započeta je u lipnju 2017. godine, kada su uspostavljeni izravni bilateralni odnosi između nadležnih tijela dviju država za traženje nestalih osoba.  Održana su dva pregovaračka sastanka hrvatskog i crnogorskog tima na kojima je kao temelj zajedničke suradnje predložen i usuglašen tekst prijedloga Protokola o suradnji te se, nakon ispunjenja unutarnjih pravnih uvjeta, pristupilo njegovom potpisivanju.

Pitanje nestalih osoba najosjetljivije je pitanje ratnih posljedica čije će rješavanje, uz svoj prvenstveno humanitarni aspekt, pozitivno utjecati na bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Crne Gore, a sklapanje navedenog Protokola pridonijet će učinkovitijem postupanju u rješavanju slučajeva nestalih osoba.

Pisane vijesti