Posljednji ispraćaj žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/9 Rujan/Donja Višnjica UZZN/Višnjica 1.JPG
  • Slika
  • Slika

U nedjelju 9. rujna 2018. godine na mjesnom groblju u Višnjici pored Lepoglave održan je posljednji ispraćaj, Sveta misa i sahrana posmrtnih ostataka deset nevinih žrtava koje su ubili partizani nakon Drugog svjetskog rata. 

Posljednji ispraćaj proveden je u suradnji Kuburaškog društva „Prva kubura Višnjica“, Grada Lepoglave i Ministarstva hrvatskih branitelja.
Posmrtni ostaci deset žrtava ekshumirani su u periodu od 6. do 14. studenog 2017. godine na lokaciji šuma Belaš, Donja Višnjica, grad Lepoglava, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.
 
Posljednju počast žrtvama iskazali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, čelnik Uprave za zatočene i nestale i pomoćnik ministra Stjepan Sučić, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, uz predstavnike gradske uprave te brojni gradonačelnici, načelnici i vijećnici kao i velik broj mjesnog stanovništva. Misno slavlje predvodio je biskup mons. Josip Mrzljak.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja po pitanju utvrđivanja istine pristupa sustavno, institucionalno, koordinirano, pravno i transparentno te kako istina može dovesti do prave pomirbe u društvu i vrlo je važna u odgoju mladih naraštaja. Naglasio je kako slobodu koju danas u Hrvatskoj uživamo dugujemo svim hrabrim domoljubima koji su za nju ginuli kroz našu bremenitu povijest, a posebno hrvatskim braniteljima koji su je branili i obranili u Domovinskom ratu. „Pravo je obitelji i društva da saznaju istinu o sudbini svojih najbližih, dostojno ih sahrane i pronađu mir. Žrtve imaju pravo na dostojno vječno počivalište, a očuvanje spomena na njih i dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obveza su društva i države“, istaknuo je ministar. Dodao je kako se Uprava za zatočene i nestale ovog Ministarstva, uz sustavno rješavanje svih slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, bavi i istraživanjem i uređenjem groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, što podrazumijeva sve faze postupka, od zaprimanja inicijalnih informacija o mogućoj lokaciji pojedinačne ili masovne grobnice, preko prikupljanja dokumentacije, terenskih izvida, probnih iskapanja i ekshumacija pa do pokopa posmrtnih ostataka i obilježavanja mjesta masovnih grobnica.

Grad Lepoglava zajedno s lokalnim udrugama: Udrugom branitelja Hrvatske Lepoglava i Kuburaškim društvom „Prva kubura Višnjica“ pozitivan su primjer suradnje jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i Ministarstva u postupku sahranjivanja posmrtnih ostataka ekshumiranih žrtava.
 
„Ne treba okretati glavu od prošlosti, ali ju ne smijemo koristiti kako bismo manipulirali povijesnim istinama u dnevno političke svrhe i na taj način produbljivali podjele, izazivali sukobe i razdore, već kako bi se prisjetili lekcija koje smo naučili iz tamnog poglavlja hrvatske povijesti i jače se zauzimali za naše vrijednosti i načela ne bi li mlade generacije učile graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja, temeljnih ljudskih prava i sloboda“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti