Posljednja faza izrade Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Slika /MHB MEDVED/Ilustracije/Ilustracija zastave.jpg

Slijedi postupak prethodnog i javnog savjetovanja kako bi se prikupili prijedlozi zainteresirane javnosti i državnih tijela o Nacrtu prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Po završetku normativne izrade Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, u Ministarstvu hrvatskih branitelja u utorak, 30. listopada 2018. godine, održan je treći sastanak Radne skupine za njegovu izradu.

"Izrada Nacrta prijedloga Zakona rukovođena je vizijom osiguranja zaštite prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih nestalih članova, doprinosa očuvanju dostojanstva osoba nestalih u Domovinskom ratu i žrtava Domovinskog rata u cjelini te potvrde predanosti države u rješavanju slučajeva nestalih osoba", rekao je pomoćnik ministra Stjepan Sučić koji je vodio sastanak. Istaknuo je kako je Nacrt prijedloga Zakona težišno usmjeren na unaprjeđenje rješavanja sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu, a dodatnu mu vrijednost daje i viši stupanj zaštite prava obitelji da znaju sudbinu svojih nestalih članova, jasno i jednoznačno propisane obveze svim čimbenicima u procesu traženja te rješavanje pitanja nadležnosti u procesu traženja u odnosima sa susjednim državama.
 
Nakon predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona, članovi Radne skupine sastavljene od središnjih tijela državne uprave i organizacija uključenih u proces traženja nestalih osoba, udruga civilnog društva s područja Republike Hrvatske koje okupljaju obitelji nestalih osoba te stručnjaka iz područja međunarodnog prava uključili su se u raspravu. Svojim komentarima i prijedlozima doprinijeli su boljim rješenjima za određene odredbe.
 
Nakon održanog trećeg sastanka Radne skupine slijedi postupak prethodnog i javnog savjetovanja kako bi se prikupili stavovi i prijedlozi zainteresirane javnosti i državnih tijela u vezi s Nacrtom prijedloga Zakona te se na vrijeme uklonile moguće slabosti i negativni učinci. 

Pisane vijesti