Posjet delegacije Ministarstva obrane Kraljevine Norveške Ministarstvu branitelja

Slika /slike/Ministarstvo obrane Kraljevine Norveške.JPG

Delegacija Ministarstva obrane Kraljevine Norveške predvođena državnim tajnikom Øysteinom Bøom i veleposlanikom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Njegovom Ekscelencijom Henrikom Ofstadom, posjetila je 23. travnja Ministarstvo branitelja.

U Ministarstvu branitelja održan je radni sastanak na kojemu su dužnosnici Ministarstva članovima norveške delegacije predstavili hrvatski model skrbi za branitelje i žrtve rata te hrvatski model traženja nestalih osoba.

Pomoćnik ministra Bojan Glavašević održao je izlaganje o veteranskim centrima koje Ministarstvo branitelja planira otvoriti diljem Hrvatske te je otvorena mogućnost za otvaranje međunarodnog rehabilitacijskog centra koji bi bio namijenjen povratnicima iz mirovnih misija.

Pomoćnica ministra Nevenka Benić predstavila je braniteljske zadruge kao uspješan model postratnog psihosocijalnog osnaživanja veterana, ali i kao isplativ model malog poduzetništva.

Djelatnici Nacionalnog centra za psihotraumu s KBC-a Zagreb predstavili su hrvatska iskustva na polju liječenja psihotraume i PTSP-a te socijalnog uključivanja ratnih veterana.

Pomoćnik ministra Ivan Grujić predstavio je Hrvatski model traženja nestalih osoba koji je dobio priznanja od Međunarodnog odbora Crvenog križa kao efikasan i transparentan te zahvaljujući kojemu je u Hrvatskoj, ali i drugim državama bivše Jugoslavije ekshumiran velik broj pojedinačnih i masovnih grobnica te postignut visok postotak identifikacije posmrtnih ostataka.

Posjet državnog tajnika Bøa završen je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojemu se vrše identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Pisane vijesti | Priopćenje | Domovinski rat