Posjet čelnika Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja Komisiji Vlade Republike Kosovo za nestala lica

Slika /slike/DSCN1571[1].jpg

Cilj ovog posjeta bio je prijenos znanja i iskustava u primjeni danas prepoznatljivog Hrvatskog modela traženja nestalih osoba.

Od 12. do 14. studenog ove godine, na poziv Komisije Vlade Republike Kosovo za nestala lica, pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić te načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Višnja Bilić, kao predstavnici tijela nadležnog za traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj te veleposlanik Republike Hrvatske u Prištini Zoran Vodopija, posjetili su Komisiju za nestala lica Vlade Republike Kosovo gdje su se sastali s predsjednikom Komisije gospodinom Prenke Gjetajem te ključnim sudionicima u procesu rasvjetljavanja sudbine osoba nestalih na Kosovu.

Hrvatski model obuhvaća sve segmente procesa traženja – od evidentiranja i prikupljanja ante-mortalnih podataka o nestalim osobama i referentnih uzoraka, terenskih istraživanja, ekshumacije posmrtnih ostataka, njihove obrade i identifikacije do konačne sahrane identificiranih žrtava. Ovaj model uključuje praćenje i primjenu tehnološkog razvitka - geoloških i geofizičkih metoda u utvrđivanju neregistriranih grobnih mjesta, antropoloških metoda te primjenu metode genomske i mitohondrijske analize DNA u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka.

Naime, pristupanjem i punopravnim članstvom Europskoj uniji, Republika Hrvatska je preuzela odgovornost dati svoj doprinos u pružanju potpore i zaštite slabije razvijenim zemljama pogođenim raznovrsnim krizama s ciljem pomoći najranjivijim skupinama društva a politika međunarodne suradnje postala je sastavni dio hrvatske vanjske politike. Osim toga, pitanje nestalih osoba ima ključnu ulogu u razvoju bilateralnih i multilateralnih odnosa među zemljama koje su prošle iskustvo masovnih nestanaka uslijed kršenja ljudskih prava, čije je rješavanje uvršteno među strateške ciljeve europskih te međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija.

Pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić na sastanku je izrazio kako ohrabruju rezultati postignuti postojećim mehanizmima procesa traženje u Republici Kosovo a primjena iskustava Hrvatskog modela može pridonijeti daljnjem razvoju sustava. U tom smislu, Republika Hrvatska je spremna pružiti potporu na instrumentalnoj i institucionalnoj razini u svrhu unaprjeđenja procesa traženja.

Osim navedenog, na sastanku je bilo riječi o potrebi poduzimanja konkretnih koraka u rješavanju slučajeva od zajedničkog interesa, budući je određeni broj osoba s Kosova nestao u agresiji na Republiku Hrvatsku 1991./92., dok se s druge strane u službenoj evidenciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja nalazi manji broj osoba nestalih na Kosovu. U sklopu posjeta, predstavnici Uprave za zatočene i nestale susreli su se s ministrom snaga sigurnosti Kosova, gospodinom Agimom Cekuom, koji je dao potporu suradnji i daljnjim nastojanjima u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba na Kosovu.

Organiziran je obilazak Odjela za forenzičku medicinu u Prištini te sastanak s predstavnicima EULEX-a, a potom i zajednički sastanak s čimbenicima u procesu traženja nestalih na Kosovu: UNMIK-a, ICRC-a, ICMP-a, Veleposlanstva SAD-a, udruga obitelji nestalih te predstavnika nadležnih tijela Republike Kosovo, na kojemu su izneseni ciljevi posjete i mogući okvir suradnje.



Pisane vijesti | Identifikacija | Nestali