Polaganje vijenaca u prigodi obilježavanja dana 5. kolovoza i svečani prijem za ratne zapovjednike VRO "Oluja" na Kninskoj tvrđavi

  • Slika /Arhiva/slike/knin-tvrdjava2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ministar branitelja Predrag Matić, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske dana 4. kolovoza položio je zajednički vijenac sa savjetnikom Predsjednika za obranu Zlatkom Gareljićem, izaslanikom Predsjednika Republike Hrvatske i zastupnikom u Hrvatskom saboru Draženkom Pandekom izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora na Gradskom groblju Mirogoj u Zagreb

Pridružilo im se izaslanstvo Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, izaslanstvo Grada Zagreba te izaslanstvo udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Vijence su položili i svijeće zapalili kod spomenika Glas hrvatske žrtve-zid boli, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod Zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava Domovinskog rata na Krematoriju.

Istoga dana u Kninu je na gradskom stadionu - pod nazivom Hrvatsko srce za Knin - odigrana humanitarna nogometna utakmica između ekipa humanitarne udruge CRO UNUM i zajedničke ekipe Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge 7. gardijske brigade Puma, a na njoj je sudjelovao i predsjednik Ivo Josipović i ministar branitelja Predrag Matić.

U 20 sati u crkvi Sv. Barabare na Kninskoj tvrđavi održana je Sv. Misa za branitelje koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

U 20,30 sati na Kninskoj tvrđavi održan je svečani prijem ministra obrane, ministra unutarnjih poslova i ministra branitelja za ratne zapovjednike i sudionike vojno-redarstvene operacije Oluja.

"Danas i sutra kada se sjećamo možda najvećeg dana naše moderne povijesti - pobjede u 'Oluji', želim izraziti svoje poštovanje vašem djelu, onome što ste učinili u vrijeme rata. Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH neki put sam impresioniran činjenicom što, prema Ustavu, zapovijedam i onima koji su veliki junaci i veliki pobjednici jednog rata", istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da iz obilježavanja Oluje treba skloniti politiku i dovesti branitelje. Istaknuo je kako Kninska tvrđava nije mjesto za političke govore te da on neće koristiti i zlorabiti ovaj prostor.

"Generaciju koja je izvojevala pobjedu treba afirmirati i više cijeniti. Njezina časna borba je zalog za budućnost, a svi oni koji su eventualno ukaljali Domovinski rat su za procesuiranje", rekao je obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko. ""Naše zajedništvo iz Domovinskog rata i energija koju ste vi izazvali u hrvatskom narodu, nažalost nije uvijek iskorišteno na najbolji način i u najboljoj vjeri"", ocijenio je te pozvao na ponovno zajedništvo.

Pisane vijesti