Podignuto spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice u Antinu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Rujan/Antin/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U općini Tordinci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u nedjelju 30. rujna 2017. godine, otkriveno je spomen-obilježje mjesta masovne grobnice Antin – Carev ribnjak u sjećanje na žrtave Domovinskog rata.

Spomenik su otkrili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Dragutin Flinčec, sin ubijenog Zvonimira, pronađenog u masovnoj grobnici.

„Postavljanjem ovog 75. spomen obilježja obilježavamo 121. mjesto masovne grobnice u Republici Hrvatskoj i odajemo počast onima koje smo ovdje pronašli, a njihovim obiteljima i svim mještanima Antina izražavamo duboku zahvalnost“, istaknuo je u svom obraćanju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i s ovog stratišta nevinih žrtava poručio da Hrvatska nikada neće dopustiti mijenjanje povijesnih činjenica. „Upravo protiv takvih strašnih zločina koja su kroz povijest utkana u memoriju hrvatskog čovjeka, hrvatski branitelji, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, odlučno su 1991. godine ustali u obranu Hrvatske nam domovine. U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske poručio je okupljenima da pokažu snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima naše povijesti: „Zajedništvo koje smo izgradili u Domovinskom ratu naša je snaga i danas“, zaključio je.

Svečanosti otkrivanja spomenika nazočili su i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske te Hrvatskog sabora, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Općine Tordinci te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata koji su položili vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja.

U zajedničkoj molitvi okupljene su poveli fra Mato Vincetić, svećenik Osječkog vojnog dekanata i vojni kapelan u vinkovačkoj kapelaniji, biskup Crkve Božje u Republici Hrvatskoj Crkvene općine Antin – Tordinci Matej Lazar Kovačević i župnik Župe Presvetog trojstva Todinci, velečasni Dejan Bubalo koji su i blagoslovili novootkriveni spomenik.

Mjesto Antin je u Domovinskom ratu prošao kalvariju i platio svoj danak, kako u materijalnom smislu, tako ponajviše brojem žrtava. Krajem rujna ratne 1991. godine Antin su zaposjeli Srbi i jugoslovenska armada, nakon čega su uslijedili zločini nad hrvatskih stanovništvom. Pokazalo se da su svi hrvatski branitelji i civili čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici Carev ribnjak, bili mučeni prije likvidacije. 

Pisane vijesti