Pitanja, odgovori i dodatna pojašnjenja natječajnog postupka i dokumentacije za udruge " prijavitelje na natječaje Ministarstva branitelja u 2014. godini.

Javni natječaj za Promicanje vrijednosti Domovinskog rata

Javni natječaj za Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata"""")

Javni natječaj za Sudionike i stradalnike Drugog svjetskog rata"""")

1. Kako udruga koja nema pravnu osobnost može prijaviti projekt na natječaje Ministarstva u 2014. godini?


Ukoliko ogranak/podružnica/drugi ustrojbeni oblik udruge nema pravnu osobnost, ne može biti prijavitelj na natječajima Ministarstva u 2014. godini. Njihove projekte može prijaviti isključivo Središnjica koja uz vlastita 2 projekta može prijaviti i projekte ogranka/podružnice/drugog ustrojbenog oblika udruge. Svaki ogranak/podružnica/drugi ustrojbeni oblik udruge koji nema pravnu osobnost putem Središnjice može prijaviti najviše 2 vlastita projekta po pojedinom natječaju.

2. Može li Središnjica/Zajednica/Savez udruga za partnere na projektu imati svoje podružnice i/ili druge vlastite ustrojbene oblike?


Središnjice/Zajednice/Savezi udruga ne mogu kao partnere u projektu prijaviti svoje ogranake/podružnice/druge ustrojbene oblike udruge bez obzira ima li ogranak/podružnica/drugi ustrojbeni oblik udruge pravnu osobnost. Ogranak/podružnica/drugi ustrojbeni oblik udruge koji ima pravnu osobnost te samostalno prijavljuje projekt, ne može imati vlastitu Središnjicu/Zajednicu/Savez kao partnera na projektu.
Ogranak/podružnica/drugi ustrojbeni oblik udruge koji nema pravnu osobnost te projekt prijavljuje putem Središnjice/Zajednice/Saveza ne može imati vlastitu Središnjicu/Zajednicu/Savez kao partnera na projektu.
Omogućavanjem sklapanja partnerstva između krovnih udruga i njihovih podružnica druge udruge (koje nemaju podružnice odnosno veliki broj podružnica) bile bi stavljene u nepovoljniji položaj prilikom bodovanja projekta (s obzirom da se partnerstvo u projektu dodatno boduje).

3. Moraju li partneri jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela državne uprave i javne ustanove dokazivati pravnu osobnost?


Jedinice lokalne i područne samouprave, tijela državne uprave i javne ustanove ne moraju dostavljati dokaz o svojoj pravnoj osobnosti (gradovi, županije, općine, ministarstva i sl.). Dovoljna je Izjava o partnerstvu, koje mora biti potpisana i ovjerena od ovlaštene osobe, župana, gradonačelnika, općinskog načelnika, ministra i sl.

4. Mora li prijavitelj sa svakim partnerom u projektu potpisati zaseban obrazac Izjave o partnerstvu ili svi partneri trebaju potpisati istu izjavu?


Obrazac Izjave o partnerstvu nije nužno potpisivati zasebno sa svakim partnerom u projektu. Obrazac je moguće potpisati na dva načina.

1. Prijavitelj i svi partneri u projektu navode se na istoj Izjavi na način da se popunjava tablica na dnu obrasca Izjave te se Izjava potpisuje i ovjerava o strane svih strana uključenih u projekt.
2. Prijavitelj sklapa Izjave o partnerstvu sa svakim partnerom zasebno ukoliko Udruga prijavitelj procjeni da joj je taj način potpisivanja Izjave prikladniji.

U oba slučaja, potrebno je da sve dostavljene Izjave o partnerstvu budu potpisane i ovjerene i od strane nositelja projekta i od svih partnera na projektu. 

5. Mogu li se udruzi prijavitelju i njezinim partnerima kao prihvatljivi troškovi priznati troškovi nastali od početka provedbe projekta ili oni koji su nastali od trenutka potpisivanja Ugovora o financijskoj potpori s Ugovornim tijelom?


S obzirom da većina udruga s provedbom projekata započinje početkom kalendarske godine, na natječajima Ministarstva branitelja u 2014. godini će se kao prihvatljivi troškovi priznavati troškovi koji su nastali od trenutka provedbe projekta, u trajanju od 12 mjeseci, odnosno 16 mjeseci ukoliko se projekt odnosi na izdavačku djelatnost.

6. Može li udruga prijavitelj na natječaj Ministarstva kao sufinanciranje prikazati iznos koji je prijavila na natječaj drugog ugovornog tijela, a o rezultatima tog natječaja još nije obavještena.


Udruga prijavitelj na natječaj Ministarstva branitelja mora prijaviti podatke sukladno činjeničnom stanju i saznanjima u trenutku prijave projekta. Ukoliko rezultati drugog ugovornog tijela nisu službeno objavljeni, odnosno udruga s njim nije potpisala ugovor o financiranju, ne može taj iznos zatražen od drugog ugovornog tijela prikazati kao sufinanciranje projekta koji se prijavljuje na natječaj Ministarstva branitelja.

7. Može li udruga prijavitelj na natječaj Ministarstva prikazati partnerstvo s drugim ugovornim tijelom na čiji natječaj je prijavila isti projekt?


Sama činjenica ostvarivanja financijske potpore po javnom natječaju drugog ugovornog tijela ne može se smatrati  partnerskim odnosom u smislu natječajnih uvjeta i kriterija Ministarstva branitelja za udruge branitelja u 2014. godini. Sukladno Uputama za prijavitelje, partnerstvo u projektu dokazuje se Izjavom o partnerstvu, potpisanom i ovjerenom od strane nositelja projekta te svih partnera na projektu.

8. Što je to naknada za savjetnika za pisanje i provedbu, na koji se način isplaćuje i do kojeg iznosa je prihvatljiv takav trošak?


Udrugama prijaviteljima na natječaje Ministarstva branitelja u 2014. godini iz sredstava za provedbu projekta može se kao izravan trošak priznati naknada za savjetnika za pisanje i provedbu projekta. Riječ je o naknadi osobi koje obavlja uslugu pisanja projektnog prijedloga (može biti i za praćenje provedbe projekta) ili savjetovanja za isto, a u slučaju kada prijavitelj procijeni da nema dovoljno kapciteta da bi projektni prijedlog napisao samostalno. Najčešće je riječ o vanjskim, samostalnim konzultantima ili osobama koje imaju iskustva u pisanju projektata na nacionalnoj i/ili EU razini. Takva naknada plaća se po ugovoru o djelu (intelektualne usluge), a visina iznosa naknade mora biti realna, sukladna tržišnim vrijednostima, kao i svi proračunski projektni troškovi. 

9. Mora li se detaljni opis projekta raspisati najviše na dvije stranice teksta (sukladno Uputama za prijavitelje)?


Detaljan opis projekta ne mora obvezno biti napisan na dvije stranice Opisnog obrasca prijave projekta, ali se preporučuje da njegov tekst bude na najviše dvije stranice radi preglednosti.

10. Specifikacija troškova komunikacije.


U troškove komunikacije ulaze svi troškovi promidžbe projekta te obavljanja projektnih aktivnosti koje zahtijevaju korištenje komunikacijsko-informacijskih tehnologija (troškovi telefona, mobilnog telefona, interneta, objava tekstova u medijima, radijskih obavijesti, poštarine, izdavanja brošura i letaka (ukoliko nisu osnovna aktivnost projekta) i sl.).

11. Specifikacija troškova prijevoza.


Kod troškova putovanja odobrava se naknada troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe 2,00 kune po prijeđenom kilometru i cestarina. Ukoliko se koristi službeno vozilo, odobrava se trošak cijene goriva po prijeđenom kilometru i trošak cestarine. Dnevnica za službeno putovanje u zemlji iznosi 150,00 kuna, prema Odluci o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava Državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima (NN 117/12). Troškovi noćenja, prema priloženom računu, priznaju se u punom iznosu. Dnevnica za službeno putovanje izvan Republike Hrvatske priznaje se za projekte koji uključuju međunarodne aktivnosti i suradnju udruga, prema popisu troškova za pojedine države iznosi, a prema Odluci o visini dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo za korisnike koji se financiraju iz sredstava Državnog proračuna (NN 8/06).
Kod troškova putovanja odobrava se korištenje zrakoplova u ekonomskoj klasi za inozemstvo ako je u projektu predviđena međunarodna suradnja.

12. Može li udruga prijavitelj privremeno zaposliti osobe za provedbu projekta ukoliko nema trajno zaposlenih? Jesu li troškovi poreza/doprinosa prihvatljivi troškovi? Kako se prikazuje trošak honorara ako se isplaćuje osobi koja je u mirovini?


Udruga može uključiti osobu za obavljanje privremenih poslova u provedbi projekta temeljem ugovora o djelu. Za određene poslove može uključiti i osobu temeljem ugovora o autorskom djelu (za djela koja se smatraju originalnim intelektualnim tvorevinama). Kada je riječ o osobi koja je u mirovini, bruto iznos honorara po ugovoru o djelu ne uključuje troškove doprinosa, već samo poreza i prireza.

13. Što podrazumijeva zemljopisno područje provedbe projekta?


Zemljopisno područje provedbe projekta može biti na području cijele RH, županije ili više njih (treba upisati naziv jedne ili više županija u kojima će se projekt provoditi), te na razini Europske unije. U opisnom obrascu moguće je upisati više područja provedbe projekta samo ukoliko jedno područje ne isključuje drugo.  

14. Može li se na natječaje za udruge iz Domovinskog rata kao prijavitelj javiti udruga koja nije braniteljska, ali bi imala bi značajnu ulogu za braniteljsku populaciju?


Na natječaje Ministarstva branitelja mogu se prijaviti isključivo udruge čija je primarna djelatnost usmjerena na skrb o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, što mora biti razvidno iz statuta udruge. Sukladno točki 2.1.1. Uputa za prijavitelje, Kako bi bili prihvatljivi za bespovratna sredstva, prijavitelji moraju:

- biti pravne osobe i
- biti nevladine, neprofitne organizacije - udruge registrirane prema Zakonu o udrugama (Narodne novine, br. 88/01 i 11/02) čije je primarno djelovanje usmjereno na područje zaštite interesa i skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.
Sukladno Uputama za prijavitelje, udruga čija primarna djelatnost nije usmjerena na skrb o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, može biti partner s prihvatljivim prijaviteljem, ukoliko ispunjava ostale uvjete iz točke 2.1.2. Uputa za prijavitelje.

15. Treba li prijavitelj dostaviti dokumentaciju vezanu uz sustav osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije (SOKNO), čime bi dokazali provjeru kvalitete vlastite organizacije?

Prilikom prijave projekta nije nužno dostaviti dokaze o uključenosti prijavitelja u sustav osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije (SOKNO). Ukoliko prijavitelj dostavi navedene dokaze, isti će biti uzeti u obzir kao indikativna informacija prilikom procjenjivanja projekta. Prilikom izvještavanja o provedbi projekta može se provjeriti točnost navedene informacije od strane Ugovornog tijela.

16. Mora li udruga-prijavitelj projekta odnosno partneri prijavitelja koji nisu u sustavu PDV-a dostavljati potvrde Porezne uprave o stanju javnog dugovanja?


Za prijavitelje i partere koji nisu u sustavu PDV-a obvezna je dostava potvrde Porezne uprave, jer PDV nije jedina porezna obveza, a potvrda uključuje druge poreze i doprinose. 

17. Mora li udruga-prijavitelj projekta prilikom prijave projekta uz pisani ovjereni primjerak natječajne dokumetacije, dostaviti elektroničku verziju na CD-u? U kojem formatu moraju biti dokumenti koji se dostavljaju na CD-u?


Cjelovitu natječajnu dokumentaciju za pojedini projekt čini propisana obvezna natječajna dokumentacija u papirnatom obliku i elektroničkom obliku (na cd-u).

Obvezna natječajna dokumentacija za prijavu projekata koju je potrebno dostaviti u PAPIRNATOM OBLIKU:


Za Prijavitelja:


- opisni obrazac za prijavu projekta (potpisan, ovjeren i u cijelosti popunjen)
- obrazac proračuna projekta (potpisan, ovjeren i u cijelosti popunjen)
- životopis voditeljice/voditelja projekta s naznačenim datumom i potpisom
- izvadak iz Registra udruga RH (preslika, ne stariji od tri mjeseca u trenutku prijave na natječaj)
- potvrda Porezne uprave o stanju javnog dugovanja za prijavitelja i partnere (ne smije postojati javno dugovanje) ne starija od 30 dana u trenutku podnošenja prijave na Natječaj
- preslika Statuta udruge ovjerenog od strane udruge
- obrazac Izjave o partnerstvu, potpisan i ovjeren od strane nositelja projekte te svih partnera na projektu (ukoliko se Projekt provodi u partnerstvu)

Za Partnera/e:


- životopis voditeljice/voditelja projekta s naznačenim datumom i potpisom
- dokaz o pravnoj osobnosti partnera (Izvadak iz Registra udruga RH ili Izvadak iz Zakladne odnosno Fundacijske knjige ili Izvadak iz Sudskog registra i sl.; ovisno o pravnoj osobnosti partnera). Dokaz nije potreban kada su partneri županije, gradovi, općine ili ministarstva.

Obvezna natječajna dokumentacija za prijavu projekata koju je potrebno dostaviti u ELEKTRONIČKOM OBLIKU (na CD-u):


Za Prijavitelja:


- opisni obrazac za prijavu projekta (potpisan, ovjeren i u cijelosti popunjen)
- obrazac proračuna projekta (potpisan, ovjeren i u cijelosti popunjen)
- životopis voditeljice/voditelja projekta s naznačenim datumom i potpisom
- obrazac Izjave o partnerstvu, potpisan i ovjeren od strane nositelja projekte te svih partnera na projektu (ukoliko se Projekt provodi u partnerstvu)

Za Partnera/e:


- životopis voditeljice/voditelja projekta s naznačenim datumom i potpisom

Neobvezna dokumentacija za prijavu projekata koju se dostavlja u PAPIRNATOM I ELEKTRONSKOM OBLIKU:


- pisma namjere koja potvrđuju i objašnjavaju suradnju udruga s drugim organizacijama, jedinicama lokalne i područne samouprave i ustanovama u provedbi prijavljenog projekta
- pisma preporuke
- zapisi, publikacije, novinski članci te ostali materijali koji prikazuju rad udruga i u izravnoj su vezi s prijavom na Javni natječaj

Od dokumenata koje je potrebno dostaviti u elektroničkom obliku na CD-u potrebno je dostaviti opisni obrazac, obrazac proračuna, životopis voditeljice/voditelja projekta u obliku u kojem se ispunjavaju na računalu, dakle Word i Excel dokumenti, a skenirati kao posebne dokumente (PDF ili JPG format) isključivo one stranice na kojima je vidljiva ovjera te obrazac Izjave o partnerstvu. Neobaveznu dokumentaciju (pisma namjere koja potvrđuju i objašnjavaju suradnju udruga s drugim organizacijama, jedinicama lokalne i područne samouprave i ustanovama u provedbi prijavljenog projekta, pisma preporuke, zapisi, publikacije, novinski članci te ostali materijali koji prikazuju rad udruga i u izravnoj su vezi s prijavom na Javni natječaj) možete dostaviti u bilo kojem od navedenih formata (Word, Excel, PDF, JPG, PNG i dr.).

18. Mora li se za prijavitelja kao dokaz o pravnoj osobnosti dostaviti original izvatka iz Registra udruga RH i za partnera u projektu original dokaza o pravnoj osobnosti partnera (Izvadak iz Registra udruga RH ili Izvadak iz Zakladne odnosno Fundacijske knjige ili Izvadak iz Sudskog registra i sl.; ovisno o pravnoj osobnosti partnera) ili je dovoljna preslika?


Može se dostaviti preslika dokaza o pravnoj osobnosti za prijavitelja i partnera, ali na njoj mora biti vidljiv potpis ovlaštene osobe, pečat nadležne službe koja je dokument izdala, a dokaz ne smije biti stariji od tri mjeseca u trenutku prijave na natječaj.

19. Može li kao sredstvo osiguranja umjesto prijavitelja na natječaj Ministarstva, solemniziranu bjanko zadužnicu dostaviti partner na projektu?


Sukladno Uputama za prijavitelje solemnizirana bjanko zadužnica (za projekte i programe čija je vrijednost na godišnjoj razini 50.000,00 kuna i više) dostavlja se prije potpisivanja Ugovora o financijskoj potpori projektu/programu organizacije civilnoga društva. Bianco zadužnicu za odobreni projekt Ministarstvu može predati isključivo prijavitelj koji s Ministarstvom, odnosno ugovornim tijelom, potpisuje ugovor o financijskoj potpori.



Pisane vijesti