Otvoren Memorijalni centar Josip Jović u Aržanu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Arzano2023/HN20230806156719.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Napadnuti od velikosrpskog agresora, ali vođeni zajedništvom, domoljubljem, predvođeni mudrim političkim vodstvom dr. Franje Tuđmana stali smo u obranu domovine i pobijedili smo. Imali smo oružje koje neprijatelj nije imao, a to je ljubav prema domovini i snaga zajedništva“, rekao je ministar Medved. 

U Aržanu je danas, u čast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku i prvoj žrtvi Domovinskog rata, održana svečanost otvorenja Memorijalnog centra Josip Jović.

Svečanosti otvorenja Memorijalnog centra nazočili su članovi obitelji Josipa Jovića, hrvatski branitelji te predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda te ostale potpredsjednike i ministre u Vladi, kao i saborski zastupnici, glavni ravnatelj policije, župan Splitsko-dalmatinske županije, načelnik općine Cista Provo, predstavnici crkvene vlasti te vojske i policije te brojni okupljeni koji su došli na ovaj način odati počast žrtvi Josipa Jovića i pozdraviti ovaj hvalevrijedan projekt.

Izgradnja Memorijalnog centra

Projekt izgradnje Memorijalnog centra Josip Jović inicirala je Općina Cista Provo podnošenjem zahtjeva po Javnom pozivu za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja u 2020. godini Ministarstvu hrvatskih branitelja. Troškovi izgradnje i opremanje Memorijalnog centra podijeljeni su između Općine Cista Provo, Splitsko-dalmatinske županije i Vlade Republike Hrvatske, a uslijed porast cijena na građevinskom tržištu Vlada je odobrila dodatna sredstva financiranja dovršetka izgradnje. Ukupna sredstva uložena putem Ministarstva hrvatskih branitelja iznose više od 325 tisuća eura.

Memorijalni centar je građen prema idejnom, glavnom i izvedbenom projektu ovlaštenog arhitekta Mate Tonkovića, d.i.a. iz Splita, a uređen je prema idejnom i izvedbenom projektu postava s grafičkim dizajnom Kolektiv tri d.o.o. iz Splita, autorica Anite Karaman i Ane Krstulović kao mjesto sjećanja na Josipa Jovića, ali i kao mjesto sjećanja na sve smrtno stradale hrvatske branitelje Splitsko-dalmatinske županije.

Uoči otvorenja Memorijalnog centra, obitelj i prijatelji Josipa Jovića, hrvatski branitelji te predstavnici Vlade Republike Hrvatske predvođeni predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem položili su vijence i zapalili svijeće za Josipa Jovića na mjesnom groblju.

Referentna točka za sve koji će se htjeti upoznati s onime što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je poručio da je Josip Jović bio je odvažan, hrabar, bio je među prvima koji su stali u obranu domovine i svojim primjerom, nažalost, pokazao što će se događati u četiri godine Domovinskog rata. Podsjetio je da je među poginulim branitelja tijekom Domovinskog rata, bilo mnogo onih iz Josipova kraja, iz Cista Provo, Imotske krajine, Dalmatinske zagore, koji su dali svoje živote diljem ratišta u Republici Hrvatskoj.

"Njihova žrtva obvezuje sve nas, ne samo da izgradimo ovako krasan memorijalni centar nego da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda, bude temelj svega onoga o čemu nastojimo učiti naše mlade, vrijednosti kojima nastojimo učiti mlade u Hrvatskoj i provoditi politike koje će, bez obzira na sve druge današnje aktualne teme, digitalizacije, zelene tranzicije i ključnoga hrvatskog problema - demografske revitalizacije, ipak biti uvijek u srži uloge države, sabora i vlada", poručio je premijer, dodavši da su branitelji dali slobodu, a ona je nezamjenjiva i najvažnija za demokraciju i državu.

Predsjednik Vlade zahvalio je svima koji su pridonijeli izgradnji ovog projekta. Istaknuo je da će spomen soba, u okviru Veteranskog centra u Sinju, jednog od četiri veteranska centra u Hrvatskoj, biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati s onim što je Josip dao i što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku.

Predsjednik Vlade je posebno zahvalio, od srca, Josipovoj obitelji i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja te izrazio uvjerenje da će Memorijalni centar ostati jedna vertikala za povijest. "Povijest je istina, povijest je hrvatska sloboda", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u domovinu

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo da je "prvi život položen na oltar domovine, onaj Josipa Jovića. 1991. - prekretnica u našim životima i povijesti naše domovine. "Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku, a iz njegove je žrtve, kao i žrtve tisuća hrvatskih branitelja uskrsnula naša domovina", rekao je ministar Medved.

"Napadnuti od velikosrpskog agresora, ali vođeni zajedništvom, domoljubljem, predvođeni mudrim političkim vodstvom dr. Franje Tuđmana stali smo u obranu domovine i pobijedili smo. Imali smo oružje koje neprijatelj nije imao, a to je ljubav prema domovini i snaga zajedništva", rekao je Medved.

Danas smo svjedoci, dodao je, da je iz žrtve Josipa Jovića, kao i iz žrtve tisuća hrvatskih branitelja uskrsnula naša domovina. "Nakon vukovarske golgote uslijedilo je međunarodno priznanje Hrvatske, a konačna je pobjeda je potvrđena veličanstvenom Olujom u čast koje će se na kninskoj tvrđavi vjekovima ponosno vijoriti naša trobojnica", istaknuo je. 

Pobjednici u nametnutom ratu

"Kad slušamo poruke onih koji su bili agresori kako danas pokušavaju relativizirati povijesnu istinu, to u nama mora buditi snažan osjećaj i poriv da stalno ponavljamo ono što je povijesna istina, a to je da smo bili žrtva velikosrpske agresije i da smo u tom nametnutom ratu pobijedili", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Okupljenima su se obratili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić, a svečanost su pjesmom uveličali Klapa sv. Mihovila i Pučki orkestar Gradske glazbe Imotski. Župnik Župe Svih svetih Aržano don Marin Barišić i policijski kapelan don Hrvoje Relja, blagoslovili su Memorijalni centar.

Josip Jović, pripadnik Hrvatske vojske koji s ponosom nosi ime svoga pok. strica, rezanjem vrpce simbolično je otvorio Memorijalni centar Josip Jović nakon čega su okupljeni razgledali postav Memorijalnog centra.
 
 
Foto: HINA
 

Pisane vijesti