Otkrivena masovna grobnica u blizini Vukovara

  • Slika /FOTOGRAFIJE/IMG-20211126-WA0007 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U masovnoj grobnici otkrivenoj u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje deset osoba za koje je preliminarno utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata

Nakon jučerašnjeg pronalaska posmrtnih ostataka u blizini Vukovara, na području između sela Pačetin i Bobota, a koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata, nastavkom terenskih istraživanja pronađeno je još posmrtnih ostataka, najmanje deset osoba, i to na ilegalnom odlagalištu otpada, tzv. divljem deponiju.

Na mjesto pronalaska masovne grobnice danas,  26. studenoga 2021., došao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić te Predrag Brkopac iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a, a s njima su bili i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri s djelatnicima Ministarstva hrvatskih branitelja te pripadnici Hrvatske vojske koji zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva i drugih nadležnih tijela rade na terenu, kao i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir s članovima obitelji nestalih.
 
Medved: Nikada se nećemo umoriti od potrage za nestalima, to je za nas prioritet

Ministar Medved zahvalio je obiteljima nestalih na povjerenju i suradnji, koje Ministarstvo hrvatskih branitelja kroz partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata ostvaruje u proteklih pet godina. Istaknuo je kako je u tom razdoblju u pogledu potrage za osobama nestalim u Domovinskom ratu postignut značajan napredak, kako u unaprjeđenju ljudskih, materijalnih i tehničkih resursa, tako i u konkretnim pokazateljima međuresorne suradnje te odgovornog pristupa u tom iznimno zahtjevnom i osjetljivom procesu.

I ovom prilikom ukazao je na važnost Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu donesenog 2019. godine, koji upravo ovim pronalaskom pokazuje svoj pravi smisao, te upozorio kako su temeljem tog Zakona svi koji imaju informacije o nestalima dužni iste podijeliti s nadležnim institucijama, napomenuvši kako se svaka informacija ozbiljno razmatra.
„Vlada RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja nikada se neće umoriti od potrage za nestalima, to je za nas prioritet,“ poručio je obiteljima i javnosti ministar Medved, ističući posvećenost Vlade rješavanju tog prioritetnog pitanja te je i ovom prilikom pozvao Srbiju da dostavi tražene informacije.
 
Ministar Medved ukazao je na napore koji se ulažu u tom pogledu te zahvalio svim dionicima procesa traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, podsjetivši da su na području Vukovarsko-srijemske županije u ovom i prethodnom mandatu provedena terenska istraživanja na 99 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica u trajanju od 622 radna dana, obrađeno je više od 505 tisuća četvornih metara površine, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 18 osoba, a završno je identificirano 16 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani s tog područja, među njima i četvorica hrvatskih branitelja iz masovne grobnice u Marincima otkrivene u siječnju 2020. godine.
 
Brkopac: Ne posustajemo u namjeri da se istraže i procesuiraju svi ratni zločini
 
Predrag Brkopac iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a, ujedno član Povjerenstva Vlade RH za osobe nestale u Domovinskom ratu, istaknuo je kako je novootkrivena masovna grobnica ujedno mjesto ratnog zločina koje će se, dodao je, kao takvo istražiti. Iako vremensko razdoblje od 30 godina nosi sa sobom otegotne okolnosti u pogledu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina, podsjetio je da ratni zločin ne zastarijeva te istaknuo kako hrvatska policija zajedno sa svim nadležnim tijelima RH ne posustaje u namjeri da se istraže i procesuiraju svi ratni zločini.
 
Paltrinieri: Veliko otkriće za sve koji rade na traženju nestalih, napose za njihove obitelji
 
Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je kako se ova lokacija na kojoj je, temeljem informacije dobivenih prije 2 do 3 godine te sustavnom analizom i utočnjavanjem mikrolokacije, otkrivena nova masovna grobnica pretražuje već 28 dana, a do sada je pretražena trećina sumnjivog područja. Najavila je ekshumaciju i daljnje pretraživanje lokacije, koje se provodi u suradnji s drugim nadležnim tijelima, dodajući da će pronađeni posmrtni ostaci biti prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije. „Ovo je iznimno veliko otkriće za sve nas koji radimo na tome, a posebno za obitelji koji tragaju za svojim bližnjima,“ zaključila je Paltrinieri.

Alvir: Sav trud institucija koje tragaju za nestalima i suradnja s njima urodila plodom

„Ljudi su na ovom smetlištu neljudski zatrpani, ali njihov pronalazak daje nadu svim obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije da će napokon saznati istinu i pronaći njihove posmrtne ostatke,“ kazala je tom prilikom predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, zaključivši kako je sav trud institucija koje tragaju za nestalima i suradnja s njima urodila plodom.

Kazala je kako je to, iako bolan, za dio obitelji i sretan trenutak kada napokon saznaju istinu o sudbini svojih bližnjih, izrazivši zadovoljstvo što će najmanje deset obitelji nakon identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka napokon moći dostojno pokopati svoje najmilije i imati gdje zapaliti svijeću.

U ime obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko zahvalila je ministru Medvedu na povjerenju i uvažavanju te međusobnoj suradnji, a svoju potporu radu Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih nadležnih tijela izrazili su i drugi članovi obitelji nestalih, uputivši ujedno apel svima koji imaju informacije i znaju gdje su grobnice i nestali da olakšaju svoju savjest i njihovu bol.

Podsjetimo, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a 386 osoba nestalih je i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Pisane vijesti