Otkriveno spomen-obilježje žrtvama velikosrpske agresije u Novim Jankovcima

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Rujan/Donji-gornji Jankovci/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Na području Vukovarsko-srijemske županije otkriveno je 56 masovnih grobnica, koje svjedoče o strašnim zločinima nad Hrvatima i o razmjeru počinjenih zločina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku“

rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na mjesnom groblju u Novim Jankovcima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je u petak, 29. rujna 2017. godine, otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice Novi Jankovci.

 „Moralno je govoriti o smrti ljudi čija je krv natopila ovo pitomo hrvatsko mjesto i dužni smo ovdje, kao i na svim do sada otkrivenim mjestima masovnih ubojstava Hrvata, promicati istinu koja će biti potpuna tek kada se utvrdi tko je i zašto ubio ove nevine ljude koji su voljeli svoj narod i bili vjerni svojoj obitelji“, dodao je ministar, istaknuvši kako je ovaj spomenik podignut njima, kako bi se zaborav i bezimenost svake žrtve rasvijetlila i otkrili detalji i pozadina najgorih zločina nad Hrvatima.

Zajedno sa sinom pokojnog Franje Lučića čiji su posmrtni ostaci pronađeni u ovoj masovnih grobnici, ministar hrvatskih branitelja otkrio je spomen-obilježje.

Uz obitelji žrtava i ministra Tomu Medveda kao izaslanika predsjednika Vlade RH, svečanom su činu prisustvovali izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, brigadir Drago Horvat, predsjednika Hrvatskog sabora, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, brigadir Drago Blažević, predsjednik Odbora za ratne veterane, saborski zastupnik Josip Đakić, predstavnici regionalne i lokalne vlasti, hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Jedanaest hrvatskih branitelja i civila, mještana Novih Jankovaca, pogubljeno je između 1991. i 1993. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Posmrtni ostaci Kate Dikonić, Franje Lučića, Ane Lučić, Marka Božića, Slavka Josipovića, Luke Graovca, Stane Dikonić, Ferida Galijaševića, Nike Jelkića, Ivke Tanjga i još jedne neidentificirane osobe ekshumirani su iz masovne grobnice i pojedinačnih grobova na ovome mjestu 1998 godine.

Molitvu za žrtve i blagoslov spomen-obilježja predvodili su svećenik Osječkog vojnog dekanata i vojni kapelan iz Vinkovaca fra Mato Vincetić te velečasni Mato Špoljar, mjesni župnik. Svečanost koju je svojim izvedbama domoljubnih i crkvenih pjesama uveličala mezzosopranistica osječkog HNK Blaženka Targuš, završena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno otkrivenog spomen obilježja.

Agresijom na Republiku Hrvatsku, u drugoj polovici 1991. godine, sa svojih ognjišta protjerano je svo stanovništvo Novih Jankovaca nesrpske nacionalnosti, nakon čega je uslijedila sedmogodišnja agonija progonstva. Rat u istočnoj Slavoniji bez sumnje je jedna od najdramatičnijih epizoda u novijoj hrvatskoj povijesti. Vukovarsko-srijemski kraj, kao granično hrvatsko područje prema Srbiji, godine 1991. i kasnije, bilo je najviše izloženo srbijanskoj ratnoj agresiji i u svakom pogledu pretrpjelo je njene najtragičnije posljedice. Slavonsko-srijemska crnica, zemlja beskrajne širine i dubokih brazda, krila je i još uvijek krije brojne žrtve, poginule i pogubljene branitelje i civile. Do danas je u Republici Hrvatskoj, iz masovnih i pojedinačnih grobnica, ekshumirana 3981 osoba. Na popisu nestalih iz 1991. i 1992. godine još uvijek se nalazi 929 osoba.

Fotografije: Print screen VTV

Pisane vijesti