Otkriveno spomen-obilježje u Betinu Dvoru

  • Slika /slike/Betin Dvor5.PNG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na mjestu masovne grobnice iz Domovinskog rata u Betinu Dvoru nedaleko od Tenje u Osječko-baranjskoj županiji otkriveno je 25. rujna spomen-obilježje postavljeno u sjećanje na 12 žrtava agresije na Republiku Hrvatsku.

Spomen-obilježje su otkrili ministar branitelja Predrag Matić i Ivan Gotovac, čijih je troje članova obitelji ekshumirano iz masovne grobnice.

Masovna grobnica u Betinu Dvoru ekshumirana je 1998. godine i u njoj su pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba, dok su iz pojedinačnih grobnica u Betinu Dvoru ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci još dviju osoba. U pojedinačnim grobnicama na području naselja Tenja pronađeni su posmrtni ostaci još triju žrtava agresije na Republiku Hrvatsku. Od ukupno 12 ekshumiranih i identificiranih osoba s područja Tenje, samo su dvije osobe bile hrvatski branitelji, dok su svi ostali bili civili.

Od ukupno 148 masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj, 16 ih je pronađeno i ekshumirano na području Osječko-baranjske županije, a spomen-obilježje u Betinu Dvoru 70. je takvo postavljeno i njime je obilježena 116. masovna grobnica. Iz masovnih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 2155 osoba, od kojih je identificirano 1929 osoba, dok su posmrtni ostaci 266 osoba još neidentificirani. Iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Republici Hrvatskoj do danas su ekshumirane 3966 osoba, od kojih je identificirano 3409 osoba, a neidentificirano je 557 osoba.

Ministar Matić je, zajedno sa svojim pomoćnikom za zatočene i nestale osobe Ivanom Grujićem te izaslanstvima MORH-a i MUP-a, položio vijenac i upalio svijeću pored spomen-obilježja. Vijence su položili i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur te članovi obitelji poginulih i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Nestali