Otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice na lokaciji Vasića Bare-Meminska

  • Slika /Dokumenti 2022/DSC_0214.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Spomen-obilježje su otkrili izaslanik predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović i Senad Kaltak, sin poginulog Esada

Spomen-obilježje mjesta masovne grobnice otkriveno je 15. studenoga 2022. na lokaciji Vasić Bare u Meminskoj u spomen na četvoricu Bošnjaka iz prijedorskog sela Čarakovo.
 
Spomen-obilježje su otkrili izaslanik predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović i Senad Kaltak, sin poginulog Esada.
 
Svečanosti su, uz članove obitelji, nazočili i hrvatski branitelji, predsjednik Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Mihael Jurić i načelnica općine Majur Klementina Karanović.
 
U ovoj su masovnoj grobnici pronađeni posmrtni ostatci četvorice državljana Bosne i Hercegovine iz prijedorskog sela Čarakovo: Izeta, Fikreta i Redžepa Behlića i Esada Kaltaka, koji su nestali u rujnu 1992. u pokušaju prelaska na sigurni teritorij Republike Hrvatske. Nakon identifikacije u rujnu 2007. posmrtne ostatke preuzeo je Institut za nestale osobe BiH.
 
„Mjesec studeni izuzetno je težak mjesec u novijoj hrvatskoj povijesti, sjećamo se Vukovara, Škabrnje, Nadina, Saborskog, Slunja te posebno žrtava iz najveće masovne grobnice na Ovčari, a za koje neupitnu odgovornost snosi agresorska JNA, srpski pobunjenici i paravojne postrojbe samoproglašene SAO Krajine“, rekao je državni tajni Janović te naglasio da njegujući svoju povijest, koju čine i ovakvi teški i bolni trenuci, ne smijemo i nećemo zaboraviti koliko je nedužnih života izgubljeno u nametnutim ratovima u Hrvatskoj i BiH i koja je cijena plaćena za slobodu.
 
Zajedničku je molitvu predvodio imam Alem efendija Crnkić, a spomen-obilježje je blagoslovio fra Stjepan Jambrošić.
 
Istoga dana izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Janović je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata s područja Općine Majur položio vijence i zapalio svijeće kod spomen-obilježja u Majuru, Stublju i Kostrićima.

Pisane vijesti