Otkriveno prvo spomen - obilježje žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0444.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Tupalama - Sincu svečano je otkriveno prvo spomen-obilježje koje je Republika Hrvatska, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, postavila u znak sjećanja na žrtve poslijeratnog razdoblja.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja i izaslanik Vlade Republike Hrvatske Predrag Matić i pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić te članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Donošenjem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Republika Hrvatska je preuzela brigu o pronalaženju, obilježavanju i trajnom održavanju grobova žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U listopadu 2013. godine Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja izvršila je probna iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na lokaciji Tupale - Sinac. Ekshumaciju je organizirala i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a u ekshumaciji je sudjelovao Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Probna iskapanja i ekshumacija izvršeni su temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva. Riječ je o dvije grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 15 osoba ubijenih od strane komunističkog režima u rujnu 1946. godine. Ministarstvo branitelja u suradnji sa Zavodom za sudsku medicinu i kriminalistiku medicinskog fakulteta u Zagrebu radi na utvrđivanju identiteta žrtava.

Spomen-obilježje u Tupolama - Sinac otkrili su ministar branitelja Predrag Matić te Ivica Kostelac, unuk pokojnog Ilije Kostelca, ekshumiranog iz spomenutog grobišta.

U svom obraćanju ministar Matić istaknuo je: "Ono što smo obećali, to smo i napravili. Ovo je prvo ovakvo mjesto koje obilježavamo. Riječ je o humanitarnom i civilizacijskom pitanju, a stav ove Vlade je da svaka žrtva zaslužuje svoje mjesto pijeteta i svoje posljednje počivalište. Ponosan sam na članove našeg Povjerenstva koji su prepoznali odlučnost Vlade Republike Hrvatske u namjeri da obilježi sva mjesta na kojima su stradale žrtve totalitarnih režima." Na pitanja novinara je li ekshumacija provedena u skladu sa zakonom, ministar je odgovorio kako je "za ekshumaciju žrtva u Tupalama-Sincu korištena ista metodologija kao i u slučaju Domovinskog rata", naglasivši da "za iste postupke Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja do sada nije bilo prigovora". Uz ministra Matića, nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostalec te predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak. U svom obraćanju gospodin Čičak zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na političkoj hrabrosti da postavi prvi ovakav spomenik žrtvama komunističkog režima.

U izjavi za medije predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Leko istaknuo je kako "ovo nije početak, nego jedan proces koji u demokraciji traje i ima svoje vrijednosti" te da je ovaj spomenik "vrlo važna civilizacijska i ljudska gesta demokratske vlasti. "Na zdravim temeljima gradimo demokraciju", zaključio je Leko.
Autori postavljenog spomen-obilježja za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja su Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann iz arhitektonskog studija x.3.m. Namjera Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva branitelja je istim spomenikom obilježiti sve lokacije stradanja u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju.

Nakon svečanog otkrivanja spomen-obilježja, u hotelu Zvonimir u Otočcu održana je treća sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Na sjednici se razgovaralo o dosadašnjim rezultatima i podnošenju Izvješća o radu Povjerenstva Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru.

Ministarstvo branitelja je od 1. siječnja do 30. prosinca 2013. godine istražilo ukupno 15 lokacija (6 županija i Grad Zagreb) iz kojih su ekshumirane 273 osobe.

Pisane vijesti