Otkrivena spomen-ploča hrvatskim braniteljima u Mihovljanu

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/mihovljan-spomen-obiljezje-naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Općina Mihovljan oplemenjena je ovim spomen-obilježjem kao trajnim znakom vremena stvaranja i obrane samostalne i suverene RH i podsjetnik je na iznimno teško razdoblje, kada su sinovi Hrvatskog zagorja odlazili u baš sve postrojbe Hrvatske vojske i policije, i na tome im hvala”, poručio je ministar Medved

U Mihovljanu je otkrivena spomen-ploča stradalim i poginulim hrvatskim braniteljima s tog područja i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a prigodnoj svečanosti nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Općina Mihovljan oplemenjena je ovim spomen-obilježjem kao trajnim znakom vremena stvaranja i obrane samostalne i suverene RH i podsjetnik je na iznimno teško razdoblje, kada su sinovi Hrvatskog zagorja odlazili u baš sve postrojbe Hrvatske vojske i policije, i na tome im hvala. Iako tog trenutka Hrvatsko zagorje nije bilo na prvoj crti bojišta, ti junaci prepoznali su potrebu i kao istinski pravi domoljubi dragovoljno se javili i otišli u naše postrojbe na prvoj crti bojišta.'', poručio je ministar Medved.

Rekao je kako će se ovakvi projekti realizirati i u naredne četiri godine, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i udrugama iz Domovinskog rata. Težište će biti i na skrbi o zdravlju branitelja, izgradnji veteranskih centara, od kojih će jedan biti i u Krapini, te ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja, kojima je takva potpora potrebna, najavio je ministar Medved.

Stjepan Haramina, pripadnik MUP-a, 204. brigade HV-a i 1. gbr Tigrovi, Mladen Plukavec, pripadnik 7. gbr Puma, i Stjepan Vuđan, pripadnik 1. i 7. gbr - njima i svim hrvatskim braniteljima ovim simboličnim činom odana je počast i zahvala za žrtvu koju su podnijeli za našu domovinu.

„To su tri mihovljanska, zagorska i hrvatska junaka koji su zajedno s još 11 tisuća Zagoraca sudjelovali u obrani Hrvatske. Doprinos naših Mihovljančana u Domovinskom ratu je nemjerljiv. Tri junaka svoje mlade živote položili su na oltar Domovine i na tome ćemo im mi Mihovljančani, žitelji Krapinsko-zagorske županije i cijela Hrvatska biti vječno zahvalni”, istaknuo je načelnik Općine Zlatko Bartolić.

„Ovo spomen obilježje je trajno sjećanje da je država Hrvatska stvorena krvlju, trajni spomen na one koji su poginuli u Domovinskom ratu, koji su ostali bez dijelova tijela, oni koji su ranjeni i svim braniteljima kojima zahvaljujemo današnju Hrvatsku. Oni su bolja Hrvatska”, istaknuo je ratni zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić, ujedno predstavnik Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi i udruge branitelja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, rekao je kako je Mihovljan mjesto koje je uvijek disalo hrvatski i živjelo vjeru i kako će ovo spomen obilježje čuvati sjećanje na one koji su dali život za domovinute.

 “Ovakvo iskazivanje zahvalnosti je garancija da će i kada nas više ne bude, a koji smo sudjelovali u tim povijesnim trenucima, ostati trajan spomen na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države”, poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dodajući da trebamo nastaviti i dalje kroz obrazovni program učiti djecu istinu o Domovinskom ratu.

Spomen-obilježje su sufinancirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Mihovljani u suradnji s LAG-om Zeleni bregi, a osmislila je domaća projektantica Martina Petrač, koja je pojasnila da oblikom simbolizira suze prolivene u Domovinskom ratu.

Spomen-ploču ispred župne crvke sv. Mihaela arkanđela, u Parku hrvatskih branitelja, otkrili su ministar Medved i načelnik Bartolić s članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Mihovljana, a blagoslovio ju je vlč. Matija Vragović.

FOTO: Krapinsko-zagorska županija/Radio Stubica

Pisane vijesti