Otkrivena 149. masovna grobnica iz Domovinskog rata

Slika /slike/concikeweb.jpg

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja 23. studenog 2015. godine izvršila je ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Bogdanovaca.

O pronalasku posmrtnih ostataka prilikom infrastrukturnih radova Upravu je izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova - PU Vukovarsko – srijemska dana 17. studenog 2015. godine. Nakon izvršenog očevida vještaka sudske medicine utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima četiri žrtve iz razdoblja Domovinskog rata koji će biti prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi daljnje obrade i identifikacije. Navedeno ujedno pokazuje da se radi o 149. pronađenoj masovnoj grobnici iz Domovinskog rata.

Poduzimanjem dosadašnjih aktivnosti, Uprava za zatočene i nestale je iz pet masovnih i većeg broja pojedinačnih grobnica na području Bogdanovaca ekshumirala posmrtne ostatke 74 žrtve (posmrtne ostatke 42 žrtve iz masovnih grobnica i posmrtne ostatke 32 žrtve iz pojedinačnih grobnica), od kojih su identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 hrvatskih branitelja i civila. Uz navedeno, posmrtni ostaci žrtava iz Bogdanovaca pronađeni su i na Novom groblju u Vukovaru.

Prema službenoj evidenciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, na području Bogdanovaca traži se još 17 osoba nestalih za vrijeme Domovinskog rata što, uz 8 otvorenih zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka, ukupno čini 25 neriješenih slučajeva.

Pisane vijesti