Otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice "Brdo Pogledić"

  • Slika /Arhiva/slike/nađ.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na brdu Pogledić na području grada Gline otkriveno je spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata.

U ime Ministarstva branitelja svečanosti otkrivanja spomen-obilježja prisustvovali su zamjenica ministra branitelja, gospođa Vesna Nađ, izaslanica Vlade Republike Hrvatske i gospodin Ivan Grujić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale.

Mjesto masovne grobnice nalazi se iznad starog Katoličkog groblja u šumi na brdu Pogledić. Ekshumacijom izvršenom 1996. godine iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 4 osobe. Na području brda Pogledić izvršena je ekshumacija još jedne osobe iz pojedinačne grobnice.

Ceremonija otkrivanja spomen-obilježja započela je himnom Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve žrtve, nakon čega su se okupljenim građanima obratili Milan Bakšić, gradonačelnik Gline, Željko Soldo, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja i izaslanica Vlade RH, Boris Kovačić, izaslanik Hrvatskog sabora i Vinko Kovačić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske.

Na području Sisačko-moslavačke županije otkrivena su 43 mjesta masovnih grobnica, od ukupno 148 mjesta u Republici Hrvatskoj, dok sudbina 220 osoba s područja ove županije, nestalih u periodu 1991./1992. godine, još uvijek nije poznata. Spomen-obilježje otkriveno na brdu Pogledić je 63. takvo koje je Republika Hrvatska postavila u znak sjećanja na žrtve ratnog stradanja.
Nakon prigodnih obraćanja, spomen-obilježje su otkrile su zamjenica ministra, gospođa Vesna Nađ i gospođa Slavica Kaurić, supruga pokojnog Janka Kaurića, ekshumiranog iz masovne grobnice.

Svečanost otkrivanja spomen-obilježja završena je molitvom i polaganjem vijenaca.
 

Pisane vijesti