Osuda otkrivanja spomenika Mladenu Bratiću

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/vlcsnap-2018-11-17-20h19m03s214.png

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje podizanje spomenika Mladenu Bratiću te smatramo nedopustivim i neprihvatljivim veličanje zločinaca agresorske JNA

U mjesecu kada se s tugom i boli prisjećamo žrtve Vukovara, s druge strane Dunava, u Republici Srbiji koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, otkriva se spomenik osobi izravno odgovornoj za zločine počinjene u Vukovaru. Mladen Bratić bio je sljedbenik zločinačke politike Slobodana Miloševića i izvršitelj nedjela ozloglašene Jugoslavenske narodne armije.

Kao zapovjednik napada na Vukovar, Bratić je bio jedan od predvodnika velikosrpske politike, za koju je odgovoran cijeli tadašnji politički i vojni vrh Srbije, a posljedica te politike je tromjesečna opsada Vukovara tijekom koje je ubijeno više od 2700 ljudi i grad razoren do neprepoznatljivosti.

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje podizanje spomenika Mladenu Bratiću te smatramo nedopustivim i neprihvatljivim veličanje zločinaca agresorske JNA. Ovakvi postupci Republike Srbije, koji se u raznim oblicima godinama ponavljaju, konstantni su pokušaji revizije povijesti i “podjele krivnje“, što nije i ne može biti prihvatljivo.

Pozdravljamo odluku Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova o upućivanju diplomatske note Republici Srbiji kojom se izražava najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću.

Najstrašniji zločin u modernoj povijesti Europe dogodio se upravo u Vukovaru, a današnje otkrivanje spomenika u Novom Sadu najgora je uvreda žrtvama tog zločina koji za posljedicu ima najveću masovnu grobnicu nakon II. svjetskog rata. Ovčara, Velepromet, Borovo commerce – stratišta su koja govore sama za sebe, svjedočeći o najvećem zlu čiji je predvodnik bio i Mladen Bratić.

Poruke koje dolaze iz Republike Srbije provokacija su svim vukovarskim žrtvama iz Domovinskog rata, obiteljima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, kao i onih čija je sudbina još uvijek nepoznata, zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i svima prognanima iz svojih domova, provokacija su Republici Hrvatskoj kao samostalnoj i suverenoj državi, obranjenoj i oslobođenoj u Domovinskom ratu.

Ovaj sramotan čin još je jedan u nizu neprihvatljivih poteza koje podupire i vlast Republike Srbije, suzbijajući time sve dosadašnje napore normalizacije odnosa, kojima je preduvjet i otkrivanje informacija o nestalim osobama. Suživot i suradnja na svim područjima otežana je i gotovo nemoguća dok Republika Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju, ovaj put bez oružja, ali s obezvrijeđenim žrtvama.


Foto: HRT

Pisane vijesti