Održano 25. hodočašće vatrogasaca u Mariji Bistrici

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Vatrogasci - Marija Bistrica 2024 - naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na jubilarnom hodočašću s oko dvije tisuće vatrogasaca sudjelovao je i ministar Medved, koji je tom prigodom zahvalio vatrogascima na predanom i požrtvovnom radu za dobrobit naše domovine

U prvu lipanjsku nedjelju održano je 25. hodočašće vatrogasaca u nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke, a na jubilarnom hodočašću s oko dvije tisuće vatrogasaca sudjelovao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Uoči misnog slavlja pozdravio je hodočasnike, posebno pripadnice i pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava, i zahvalio svim vatrogascima na njihovom doprinosu, predanosti i plementiosti kojom daju ohrabrenje našem narodu i u najtežim nevoljama.

„Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom, a u tome imate i punu potporu naše Vlade“, poručio je vatrogascima ministar Medved i zaželio im uspjeh u daljnjem radu za dobrobit naše domovine.

„Vatrogasna zajednica je jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti i na tom tragu u proteklim godinama naša je Vlada investirala puno u opremu i vozila, kao i status vatrogasaca. Činimo sve kako bi taj tradicionalno prepoznatljiv sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj i nadalje bio održiv“, izjavio je tom prigodom ministar Medved, dodavši kako je pri završetku javno savjetovanje o pravilniku koji će dodatno regulirati status pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi.

Prigodnim govorima obratili su se i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Bjelovarsko bilogorske županije Marko Marušić i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Kolar te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, a nazočili izaslanici i predstavnici i drugih državnih i lokalnih institucija i društava.

Misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a nakon mise uslijedio je i tradicionalni vatrogasni Križni put bistričkom kalvarijom. Time simbolično završava mjesec zaštite od požara i pripreme za vatrogasnu sezonu.

U duhu tradicije vatrogasnog hodočašća, ove je godine sudomaćin hodočašća bila Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Misu je pjevanjem uveličao Zbor Župe Sv. Ivana Krstitelja Sveti Ivan Zelina, uoči mise nastupila je i Klapa HVZ Sveti Florijan, a vatrogasce je u procesiji dopratio Puhački orkestar DVD-a Čazma.

FOTO: Krapinsko-zagorska županija

Pisane vijesti