Održana sveta misa povodom 25. obljetnice VRO Bljesak

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Misa_Bljesak/wil_2610.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U crkvi Sveta Mati Slobode održana je misa zadušnica za hrvatske branitelje poginule u VRO Bljesak, za dvanaest hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu Selu te za civilne žrtve stradale u Zagrebu nakon srpskog raketiranja, a ispred spomen-obilježja “Pieta Croatica” položen je vijenac

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan, a suslavitelji su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo te župnik župe Marije Pomoćnice don Danijel Vidović.

Misnom slavlju su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

U molitvi posvećenoj braniteljima poginulima u Bljesku, ali i žrtvama raketiranja Zagreba i drugih hrvatskih gradova 2 i 3. svibnja 1995. te dvanaestorici na današnji dan 1991. ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu, “svima onima koji su ranjene duše ili tijela”, mons. Jure Bogdan rekao je kako se ove godine zbog epidemije i sigurnosnih mjera nismo mogli okupiti kako smo htjeli i ranijih godina činili, razdvojeni smo fizički ali nas povezuje i ujedinjuje zajednička ljubav za hrvatske branitelje i njihove obitelji.

“Radujemo se pobjedonosnim akcijama Domovinskog rata kao što je bio Bljesak, ali to ne znači da se radujemo ratovima i krvoprolićima nego tome da su uspostavljeni mir, sloboda i sigurnost. Budućnost Hrvatske i ovoga svijeta ne može se graditi na nepravdama, agresiji, na izjednačavanju napadača i napadnutoga” poručio je.

Državno izaslanstvo je nakon mise položilo vijenac ispred spomen-obilježja “Pieta Croatica”, a predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković je tom prigodom izjavio kako se danas prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca, osjećajući prema njima najdublje poštovanje. “Sjećamo se poginulih branitelja, ali isto tako veličanstvene pobjede u operaciji Bljesak koja je slomila kralježnicu politici velike Srbije”.
 

Izvor: MORH
Foto: MORH/ T. Brandt


Pisane vijesti