Održana regionalna konferencija u Sarajevu

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/10 Listopad/UZZN Karlovačka žup i reg. konf Sarajevo/Slika uz priopćenje za BIRN.jpg

Konferencija je organizirana s ciljem otvaranja direktnog i konstruktivnog dijaloga o temama koje zahtijevaju zajedničku suradnju država na području jugoistočne Europe. 

Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić sudjelovao je na konferenciji „Nakon MKSJ: Regionalna suradnja, odgovornost, istina i pravda u bivšoj Jugoslaviji“ održanoj u Sarajevu 3. i 4. listopada 2018. godine.

Konferencija je organizirana s ciljem otvaranja direktnog i konstruktivnog dijaloga o temama koje zahtijevaju zajedničku suradnju država na području jugoistočne Europe. Dijalog je otvoren po pitanjima procesuiranja ratnih zločina, općoj nadležnosti u pravosuđu, sudjelovanju žrtava i reparaciji, pravu na istinu i nestalim osobama, pristupu arhivima kao i tranzicijskoj pravdi nakon završetka rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Konferenciji su se odazvali predstavnici tužiteljstava i drugih državnih tijela, obrazovnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.
 
Pomoćnik ministra Stjepan Sučić sudjelovao je na panelu pod nazivom „Pravo na istinu: žrtve i regionalna suradnja“. U svom je izlaganju apostrofirao kako Republika Hrvatska kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu uz intenzivno unaprjeđenje metodologije rada od početka mandata ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
 
Sudionike je izvijestio o svim oblicima međunarodne suradnje koju u dobroj vjeri provodi Uprava za zatočene i nestale, potpisanim protokolima o suradnji s državama u okruženju kao i revidiranju postojećih sporazuma sa svrhom poboljšanja međudržavne suradnje. Istaknuo je kako su svi poslovni procesi Uprave za zatočene i nestale posve depolitizirani te usmjereni na najbolji interes svih žrtava kao i članova njihovih obitelji.

Pisane vijesti