Održana javna tribina o nestalim osobama

  • Slika /FOTOGRAFIJE/11 Studeni/Javna tribina nestali/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge „Hrvatski feniks“, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, u Petrinji je 30. studenoga 2017. godine održana javna tribina „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“.

Treća u nizu tribina koje organiziraju udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, nakon Karlovca i Vukovara, počela je minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i civile te za generala Slobodana Praljka. 
 
U uvodnom izlaganju predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je navela kako su obitelji nestalih već 26 godina osuđene na borbu za istinu u kojoj je glavna prepreka nedostupnost informacija o mjestima grobnica. „Sigurni smo da su zločini i grobovi nestalih evidentirani, ali informacije su u Srbiji i do njih ne možemo“, apostrofirala je Ljiljana Alvir. Ističući kako je cilj tribina članovima obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najbližima približiti sam proces rješavanja pitanja nestalih osoba te predstavnicima nadležnih tijela približiti što su sve obitelji prolazile i što prolaze danas, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih najavila je održavanje ovakvih tribina u svim mjestima u kojima je ovaj problem istaknut i gdje boravi veći broj obitelji nestalih.
 
Predstavnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Županijskog državnog odvjetništva u Sisku i drugih nadležnih tijela koja sudjeluju u procesu traženja, upoznali su nazočne s aktivnostima i njihovim rezultatima te su odgovarali na upite članova obitelji nestalih osoba. Nazočnima je predstavljena najsuvremenija metodologija koju primjenjuje Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u otkrivanju mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.
 
Uz predstavnike mjerodavnih državnih i pravosudnih tijela, tribini su nazočili predstavnici drugih udruga iz Domovinskoga rata, jedinica lokalne i područne samouprave te županijskih vijeća bošnjačke i srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.
 
S tribine koja je protekla u ozračju punog razumijevanja i potpore procesu traženja nestalih, upućen je apel svima koji raspolažu saznanjima o nestalim osobama, da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja, obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Pisane vijesti