Održana javna tribina „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Lipik tribina/IMG_7891.jpg
  • Slika

Nakon Karlovca, Vukovara i Petrinje, tribina je održana i u Lipiku

U Lipiku je u utorak, 29. svibnja, održana četvrta po redu javna tribina pod nazivom „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“. Tribinu su organizirali Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga „Hrvatski Feniks“, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Lipika.

Ispred Ministarsva hrvatskih branitelja, na tribini je sudjelovao pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić koji je informirao nazočne o stanju nestalih hrvatskih branitelja i civila te o rezultatima Uprave za zatočene i nestale s posebnim osvrtom na aktivnosti Uprave na području Zapadne Slavonije. Predstavljena je i najsuvremenija metodologija koju primjenjuje Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u otkrivanju mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Nakon što je tribinu otvorio predjsednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije Dinko Miovec, okupljenima se obratila predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazavši kako je cilj ove tribine omogućavanje prava na istinu i prava na identitet žrtava. Istaknula je kako održavanje ovakvih tribina stavlja naglasak na povezivanje institucija koje se bave problematikom nestalih osoba s obiteljima koje traže svoje nestale članove. Izrazila je nadu kako će donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu unaprijediti rješavanje pitanja nestalih osoba i dodatno naglasiti njegov značaj za društvo u cjelini.

Na tribini su, uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, sudjelovali i predstavnici ostalih mjerodavnih tijela uključenih u proces traženja nestalih osoba, odnosno predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, DNA laboratorija iz Osijeka, Crvenog kirža i sigurnosnih agencija. Tribini su prisustvovali predstavnici i članovi Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja kao i drugih udruga iz Domovinskog rata, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave te predstavnici srpske, češke i mađarske nacionalne manjine Požeško – slavonske županije.

S tribine je upućen apel svima koji raspolažu saznanjima o nestalim osobama, da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja, obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.
 

Pisane vijesti