Održana II. Konvencija zadruga hrvatskih branitelja

  • Slika /AM2017/Fotografije/Konvencija_SB_/0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Kazališno koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja održana je u srijedu, 29. ožujka 2017. godine, II. Konvencija zadruga hrvatskih branitelja. 

Tom prilikom prisutnim zadrugarima i uzvanicima, koji su se okupili u velikom broju, obratio se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U svom govoru istaknuo je kako su hrvatski branitelji zajedno s Ministarstvom prepoznali važnost zajedničkog rada, međusobne solidarnosti, otvorenosti i motiviranosti koje im pruža zadružni model djelovanja, u nastojanju unaprjeđivanja kvalitete svog života i doprinosa zajednici u kojoj žive. Osvrnuo se na partnerski odnos sa zadrugama hrvatskih branitelja koji će uskoro rezultirati otvaranjem braniteljske prodavaonice, prvog takvog specijaliziranog mjesta u Republici Hrvatskoj u kojoj će se moći kupiti kvalitetni, autohtoni hrvatski proizvodi.

Upravo s ciljem jačanja prepoznatljivosti zadruga hrvatskih branitelja potpisan je Sporazum o suradnji na otkupu proizvoda zadruga hrvatskih branitelja između Ministarstva hrvatskih branitelja i Pleter-usluga d.o.o. Sporazum su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave tvrtke Pleter d.o.o. mr. sc. Marijan Mareković.

Konvencije je organizirana sa svrhom upoznavanja predstavnika zadruga hrvatskih branitelja s konkretnim informacijama o izmjenama u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a koje se odnose na zadruge, tumačenju zakona ključnih za definiranje radno-pravnog statusa članova zadruga, načinima i mogućnostima financiranja zadruga te upoznavanju s aktivnostima Ministarstva hrvatskih branitelja kojima se potiče zadružno poduzetništvo te kojima se nastoji uspostaviti uspješnija i kvalitetnija suradnja s ključnim tijelima i institucijama, a sve s konačnim ciljem uvažavanja specifičnosti zadruga kao oblika malog gospodarstva te njihove veće prepoznatljivosti na tržištu. Aktivnosti Ministarstva predstavila je državna tajnica Nevenka Benić.

Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano podupire rad zadruga hrvatskih branitelja. Od 2004. do 2016. godine 475 zadruga hrvatskih branitelja koristilo je poticajne mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Program sadrži dvije mjere izravno namijenjene braniteljskim zadrugama, a to su: Mjera potpore radu zadruga hrvatskih branitelja i Mjera sufinanciranja projekata zadruga hrvatskih branitelja ugovorenih u okviru programa Europske unije. Uz ove dvije mjere, zadruge mogu koristiti i Mjeru potpore za proširenje postojeće djelatnosti ukoliko zapošljavaju nezaposlenog hrvatskog branitelja ili dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.

Od ukupno 475 braniteljskih zadruga koje su ostvarile potporu Ministarstva, njih 286 i dalje aktivno djeluje i više godina nakon prestanka korištenja potpore te je uskladilo svoje poslovanje s izmjenama i dopunama važećih propisa koji reguliraju zadruge, a kojima su postroženi uvjeti poslovanja zadruga.

Samu snagu zadruga svjedoči i održivost u više od 60% braniteljskih zadruga korisnica potpore Ministarstva, što nije zanemariv broj uzimajući u obzir cjelokupnu gospodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj proteklih godina te činjenicu da braniteljske zadruge čine više od trećine (33,19%) od ukupnog broja svih registriranih zadruga u Republici Hrvatskoj.





Foto: HINA

Pisane vijesti