Održan sastanak s predstavnicima Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije

  • Slika /slike/Sastanak u Beogradu/Sastanak.jpg
  • Slika
  • Slika

U utorak, 2.lipnja, na poziv komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica, u Beogradu je održan sastanak s Povjerenstvom za zatočene i nestale osobe Vlade Republike Hrvatske.

Održani sastanak sastavni je dio kontinuirane suradnje u rješavanju pitanja nestalih osoba Republike Hrvatske i Republike Srbije. Uz predstavnike Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, na čelu s predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem, i predstavnike Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Povjerenstva Ivanom Grujićem, sastanku su prisustvovali predstavnici Crvenog krsta Srbije i Hrvatskog Crvenog križa te predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Odgovoran pristup i posvećenost u rješavanju ovog pitanja obveza je nadležnih tijela, a to od njih očekuju, kako vlade obiju zemalja, tako i članovi obitelji nestalih osoba. Cilj je sastanka bio daljnje unaprjeđenje međudržavne suradnje u konačnom rješavanju pitanja nestalih osoba u ratu od 1991. do 1995. godine.


Gospodin Veljko Odalović istaknuo je da je pitanje nestalih osoba jedno od najkompleksnijih otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima s Republikom Hrvatskom, posebno imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a koje je bilo tema razgovora državnika RS i RH na visokoj razini. Obje strane su potvrdile i naglasile kako i jedna i druga strana pitanju nestalih osoba pridaju poseban značaj kao prioritetnom pitanju u bilateralnim odnosima.

Na sastanku su razmijenjene informacije o poduzetim aktivnostima od prethodnog sastanka održanog u lipnju 2013. godine u Zagrebu te su dogovoreni daljnji konkretni koraci suradnje na rješavanju pitanja nestalih osoba. Na sastanku je potvrđena i usuglašena važnost prihvaćanja nadležnosti i kriterija koji su istovjetni kriterijima Međunarodnog odbora Crvenog križa u evidentiranju nestalih osoba. U ovom kontekstu, u pripremi je izdavanje ažuriranog izdanja Knjige nestalih osoba na području Republike Hrvatske u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Međunarodnim odborom Crvenog križa.

Obje strane su se složile o nužnosti ulaganja dodatnih napora za rješavanje otvorenih pitanja koja se odnose na dostavu saznanja o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica na području Republike Hrvatske, dostavu saznanja o izmještenim odnosno sekundarnim grobnicama na području Republike Hrvatske, dostavu saznanja o nestalim osobama koje su bile u zatočeništvu te medicinskim i drugim ustanovama u bivšoj SFRJ, o čemu je Povjerenstvo za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske dostavilo dokumentaciju te zatražilo vraćanje medicinske dokumentacije iznijete iz Vukovarske bolnice i Borovo Komerca. U tom smislu organizirat će se tematski radni sastanci koji će se održati u razdoblju od narednih 6 mjeseci. Osim navedenog, na sastanku su razmijenjene konkretne informacije o mogućim grobištima koje će se odmah provjeravat, a o rezultatima provjere izvještavat će se na radnim sastancima.

Pisane vijesti | Identifikacija