Održan sastanak s predstavnicima Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore

Slika /AM2017/Fotografije/DSC_0255 (Large).JPG

U Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je u ponedjeljak, 12. lipnja 2017. godine, sastanak s izaslanstvom Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore u svrhu uspostave suradnje u traženju nestalih osoba.

Na poziv Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja održan je inicijalni sastanak Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore. Sastanak je predvodio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja zadužen za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić, a izaslanstvo iz Crne Gore predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović.
Cilj sastanka bio je dogovor o uspostavi izravne suradnje između nadležnih tijela Republike Hrvatske i Crne Gore u traženju nestalih osoba u svrhu povećanja djelotvornosti i učinkovitosti u rješavanju slučajeva osoba nestalih na području Republike Hrvatske tijekom Domovinskoga rata i daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa.
 
Obje strane usuglasile su se oko nadležnosti i standarda u procesu traženja nestalih osoba te su razmijenile zahtjeve za traženjem nestalih osoba koje bi bile predmetom odnosa između nadležnih tijela Republike Hrvatske i Crne Gore. Kako bi se definirao okvir i metodologija suradnje u pristupu informacijama, obostranoj mogućnosti stručnog promatranja ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka te pogrebnoj skrbi o identificiranim žrtvama, dogovoreno je zaključivanje protokola o suradnji između nadležnih državnih tijela. 

Pisane vijesti