Održan sastanak predstavnika nadležnih tijela Hrvatske i Srbije o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/MHB_logo_bez_pozadine.png

Bilateralni sastanak još je jedan u nizu uloženih napora za razmjenom informacija s ciljem rješavanja sudbina nestalih osoba, jednim od ključnih neriješenih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije

Uoči 8. sjednice Skupine za nestale osobe u sklopu provedbe odredba multilateralnog mehanizma Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba pri Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, koja se održava 31. siječnja 2023. u Zagrebu, u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je sastanak članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu, predvođenog predsjednicom Povjerenstva Ivonom Paltrinieri, i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, na čelu s predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.

Bilateralni sastanak još je jedan u nizu uloženih napora za razmjenom informacija s ciljem rješavanja sudbina nestalih osoba, s obzirom na to da je pitanje nestalih osoba jedno od ključnih neriješenih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Naime, dosadašnjim tijekom procesa traženja nestalih osoba iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nisu dostavljene informacije koje bi pomogle rješavanju otvorenih pitanja odnosno zahtjeva koji su predani Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije u mandatu ove Vlade.

Obostrano je naglašena potreba otvorenog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih osoba, kao i daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje kako bi obiteljima osigurali pravo na istinu o sudbini njihovih nestalih.

Dogovoreno je da se sljedeći tematski sastanak održi tijekom ožujka ove godine, a u međuvremenu se nastavlja rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima.

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska još uvijek traga za 1816 svojih državljana nestalih tijekom Domovinskog rata.

U skladu sa značajem koje ima pitanje nestalih osoba, Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s nadležnim tijelima Republike Hrvatske nastavlja poduzimati sve napore kako bi rasvijetlili sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Pisane vijesti