Održan sastanak Komisije za ekshumaciju i premještaj posmrtnih ostataka ratnih žrtava

Slika /AM2017/Fotografije/Sastanak_UZN_Ita_09052017.JPG

Dana 9. svibnja 2017. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je peti sastanak Komisije za ekshumaciju i premještaj posmrtnih ostataka ratnih žrtava prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike o uređenju ratnih grobova.

U prvom dijelu sastanka, predsjedavatelj hrvatskog dijela Komisije, pomoćnik ministra Stjepan Sučić, ukratko je upoznao talijansku stranu s djelokrugom i načinom rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz predsjedavatelja hrvatskog dijela Komisije, članovi Komisije su i pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec te pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić.
 
Predsjedavatelj talijanskog dijela Komisije Maurizio Masi, direktor Općeg Povjerenstva za odavanje počasti žrtvama rata Ministarstva obrane Talijanske Republike, izrazio je zadovoljstvo sastankom i suradnjom koja ima za cilj očuvati sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Središnja tema ovoga sastanka bila su sva otvorena pitanja na području predmetne međudržavne suradnje kao i razmjene informacija o terenskim istraživanjima, probnim iskapanjima i ekshumacijama. Usuglašeno je da nadležna tijela Komisije pristupe izradi Poslovnika o radu Komisije koji će biti usvojen i potpisan na slijedećem sastanku.
 
Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike o uređenju ratnih grobova zaključen je 2000. godine i obuhvaća pitanja talijanskih ratnih groblja i grobova u Republici Hrvatskoj, kao i pitanja hrvatskih ratnih groblja i grobova u Italiji. 

Pisane vijesti